Nyheter

SJ startar lokförarskola även i Göteborg

Sedan i höstas är SJs lokförarskola i egen regi i full gång i Stockholm. Nu utökas möjligheterna till betald lokförarutbildning, då utbildningar genomförs i både Stockholm och Göteborg.

Hösten 2022 startade SJ lokförarutbildning i egen regi. Intresset var stort och två utbildningsomgångar kunde starta före jul, och ytterligare två omgångar startar på nyåret. Satsningen fortsätter, och just nu har ansökningsperioden för de nya utbildningsomgångarna som drar igång efter sommaren 2023 startat.

SJ planerar för en utbildning som kommer starta i början av augusti i Stockholm/Hagalund och en utbildning som kommer att starta i början av september i Göteborg. Efter godkänd lokförarexamen erbjuds eleverna tillsvidareanställning på den ort där utbildningen har genomförts (elever i Göteborg erbjuds tjänstgöring i Göteborg eller Linköping).

Att jobba som lokförare passar den som gillar teknik och service i kombination, och som har ett högt säkerhetstänk. Utbildningen pågår under 41 veckor och innehåller både teoretiska och praktiska moment. Bland annat innehåller den kurser inom järnvägsteknik, säkerhet, miljö och infrastruktur. Det unika med SJs lokförarutbildning är att den redan under grundutbildningen ger behörighet för minst två av SJs fordonsslag, vilket gör att eleverna direkt efter godkänd examen och lokförarbevis kan börja köra tåg på egen hand.

– Det har varit väldigt roligt att följa lokförareleverna som började under hösten, de berättar att det är både intensivt, spännande och mycket att lära sig. Samtidigt längtar de efter att få köra tåg på egen hand och att börja jobba på riktigt. Vi har väldigt duktiga lärare, instruktörer och körlärare inom SJ och det gör att det är lätt att trivas och känna sig trygg som elev hos oss, säger SJs presschef Tobbe Lundell.

Sista ansökningsdag för SJs lokförarutbildning är den 10 februari. Mer information om lokförarutbildningen finns på:

www.sj.se/lokförarutbildning