Nyheter

Hur kollaborativa robotar revolutionerar elektronikproduktion

Har du någonsin funderat över hur all teknik som vi använder faktiskt produceras? Det är faktiskt rätt konstigt när man funderar på det. Vi gick från att nästan inte producera något till att producera hur mycket som helst på under hundra år.

Hur har tekniken kunnat gå framåt så mycket och vad kommer krävas i framtiden? Det ska vi kolla på idag.

Kollaborativa robotar i elektronikindustrin

Kollaborativa robot, även kallade cobotar, brukar tilldelas en stor del av äran när man pratar om utvecklingen och med all rätt. Deras stora fördel är att de är lätta att använda, säkra och billiga i drift. Det innebär att nästan vem som helst kan köpa en och snabbt sätta i gång vilket har gjort dem väldigt tillgängliga.

Detta i säg behöver inte betyda något men i just elektronikindustrin hade det en stor betydelse. Det låter nämligen människor jobba sida vid sida med robotarna, något som inte vara möjligt tidigare. Det gör också att alla kan lära sig att använda robotarna och att de kan anpassas till en rad olika arbetsuppgifter. Allt detta är vad som har gjort cobotar så populära inom elektronikproduktionen.

Cobotar i framtiden

Vad tror vi då om framtiden för cobotar? Som du säkert kunnat gissa tror vi att cobotarna har en ljus framtid framför sig. I framtiden kommer de bli ännu viktigare för fabriker att snabbt kunna anpassa sig när marknaden svänger. Då kommer det också vara viktigt att ha robotar som kan anpassas efter företaget vilket är precis vad en cobot erbjuder. De kan snabbt programmeras om för att användas i andra syften.

Vet vi hur framtiden kommer att se ut? Självklart inte men vi tror oss vara ganska duktiga på att gissa och vi tror att coboten är framtidens robot.

Människor och cobotar

Det största fördelen med cobotar och vad som verkligen kommer föra den in i framtiden är dock dess sätt att interagera med människor. Tidigare robotar har varit klumpiga och komplicerade att använda. De gör bara en uppgift hela sin livstid och går inte att ändra på ett enkelt sätt. Dessutom är de inte bra på att arbeta med människor.

Cobotar är extremt bra på att arbeta med människor. I stället för att helt och hållet stjäla våra jobb gör de i stället våra jobb enklare. Människan behövs fortfarande för att ställa om och sköta om roboten men vi slipper nu slita ut oss själva för vårt jobb. Dessutom kan robotarna hanteras efter en enkel utbildning vilket gör att befintlig personal enkelt kan utbildas för att sköta de kollaborativa robotarna.

Vad tror du om coboten? Är det framtidens robot eller kommer en helt annan typ av robot snart att ersätta den? Oavsett vad du tror rekommenderar vi att du i alla fall läser på om cobotar innan du fattar ditt beslut. Det sista vi vill är att du ska göra något som den sen får ångra.

Framtiden kommer och den kommer snabbare än man kan tro. Är du redo att möta den?