Nyheter

Jerker Lindsten, vice vd på Vinngroup: ”Viktiga attitydförändringar på ledningsnivå krävs för ny svensk topplacering inom IT”

Allt som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Det funkar inte längre att delegera bort frågor som rör digitalisering, säkerhet och hållbarhet. En styrelse som inte förstår vad som förändrar affären kan inte vara strategiska i förhållande till ledningsgruppen.

I avsnitt #3 av Affärsarkitektens dilemma gästar Jerker Lindsten från Vinngroup Henrik Ljungdahls Vlogg.

– Det finns flera aspekter till att Sverige rasar i den internationella IT-rankingen. Ett av de viktigaste är cybersäkerheten där Sverige ligger långt efter. Det stoppar upp utvecklingen framåt. För utan trygghet med systemen kan man inte göra någonting, säger Jerker Lindsten, vice vd på Vinngroup.  

Sverige har världens mest utvecklade 5G-nät samt ligger långt fram i att utveckla datorspel, men klarar inte att som samhälle och företag i övrigt använda tekniken i samma utsträckning. Många verksamheter pekar ut en enda person som ansvarig för digitaliseringen, men borde se det som en fråga för hela ledningsgruppen.

– De flesta vet och förstår att sin bransch kommer att påverkas av digitalisering. Det är helt säkert. Men det går inte att ”lösa” digitalisering genom att utse en digitaliseringsexpert. Det krävs att varje styrelse och ledningsgrupp förstår vad digitaliseringen av just sin bransch innebär, fastslår Jerker Lindsten.  

Han menar samtidigt att det också är en utbildningsfråga.

– Vi som är experter inom vårt område har ett ansvar för att utbilda och lära ut. Exempelvis genom att konkret påvisa vad som kan åstadkommas med digitalisering. Då ökar förståelsen vart vi är på väg och Sverige kommer åter att ta kliv uppåt på internationella IT-rankinglistor.  

Affärsarkitektens dilemma, avsnitt #3.  Lyssna här:  

Läs mer om Affärsarkitektens dilemma och lyssna på alla avsnitten här  

Andra avsnitt från Affärsarkitektens dilemma:

#1 – Magnus Henrichson, ”Att hålla på med ett affärssystemsprojekt är lite som att vara sjuk”
Infrastruktur, säkerhet och drift är fortfarande grunden. Men CIO måste även vara med i beslutsfattande forum, t ex ledningsgruppen, och ha en övergripande koll på verksamheten.
#2 – Magnus Sigurd, Jula Holding, ”Hur ska man få IT att räcka till?
Hur ska IT räcka till när deras kunskaper och tjänster efterfrågas på alla nivåer och i alla hörn av bolagen?

Syftet med Affärsarkitektens dilemma är att prata integration, digitalisering och affärsutveckling med nyckelpersoner på svenska företag. Marknaden förändras i raketfart, och hur människor känner inför förändring är avgörande för företagets framgång. Hur skapar man utrymme för nytänkande i en trögrörlig organisation? Hur får man med alla medarbetare på digitaliseringståget? Hur ska verksamheten gå i takt med IT? Affärsarkitektens dilemma görs av Henrik Ljungdahl, iCore Solutions AB.

Henrik Ljungdahl
Business Development Manager som haft flera befattningar inom ledning och affärsutveckling i IT-branschen. Henrik har en beprövad erfarenhet av att framgångsrikt skala företag med strukturerad IT. Med sin breda bakgrund och sina strategiska och analytiska färdigheter har Henrik omfattande kunskap om digital affärstransformation och stor insikt i vad som gör företag framgångsrika – och vilka steg de behöver ta för att ligga före konkurrenterna.

Bild: Gerd Altmann