Nyheter

Så ser du till att ditt bilbatteri håller längre

Det är inte bara din bils motor som behöver regelbunden omsorg. Även ditt bilbatteri behöver uppmärksamhet ibland om du vill att det ska hålla sig i toppskick. Här ger CTEK några enkla tips hur man som ägare av ett fordon ser till att även äldre bilbatterier befinner sig i ett gott skick.

Ett bilbatteri tenderar att försämras när det åldras. Över tid minskar den mängd laddning som batteriet kan hålla. Men denna försämring kan stoppas i sin linda och till och med vändas om man använder en professionell batteriladdare.

Regelbunden underhållsladdning är viktigt för att bibehålla optimal batterihälsa. Detta är särskilt viktigt om bilen står i garaget och inte körs särskilt ofta eller särskilt långt. Det krävs mellan 150 ampere och 350 ampere ström bara för att starta bilen. Korta körningar, särskilt i stadsområden, tömmer batteriet eftersom generatorn inte har tid eller möjlighet att ersätta denna laddning.

Även när fordonet står parkerat förlorar batteriet spänning varje månad, 0,1 volt i genomsnitt. Om fordonet också har ett larmsystem, en omborddator, centrallås med mera kommer den ständiga urladdningen av batteriet att vara än större.

– Regelbundet batteriunderhåll kan faktiskt förlänga batteriets livslängd upp till tre gånger. Att investera i en professionell batteriladdare och få in en rutin med regelbunden underhållsladdning av din bil är ekonomiskt sett väldigt logiskt, säger Gary Brown på den svenska batteriladdartillverkaren CTEK.

Även vädret kan ha en betydande inverkan på batteriets prestanda, särskilt om din bil står parkerad utomhus. I kalla förhållanden när temperaturen når nollan kan batteriet förlora så mycket som 35 procent av sin prestanda, och upp till 50 procent om det är ännu kallare. En bra batteriladdare har ofta en inbyggd temperatursensor som säkerställer att maximala laddningsnivåer uppnås, även under mer svåra förhållanden.