Nyheter

Cabonline hjälper Göteborg att bli en smartare stad

I januari inledde Cabonline ett test med att samla in live-data om Göteborgs gator i realtid via AI-programvara i 18 taxibilar verksamma i Göteborg. Testet är en del av Nordic Way 3 och utförs i samarbete med Univrses och med hjälp av deras verktyg 3DAI City.

Målet med detta unika projekt är att förbättra trafiksäkerheten, spara trafikinfrastrukturskostnader och minska koldioxidutsläppen, ett smartare Göteborg.

– Vi har ett ambitiöst klimatmål om helt fossilfria transporter senast utgången av år 2025 i Göterborgsregionen. Tillgång till aktuell, relevant och användbar realtidsinformation om trafikläge kommer att göra stor skillnad för att nå det målet. Varje taxibil kör i genomsnitt 10 000 kilometer per månad, det är stora mängder CO2- och partikelutsläpp som kan minskas för både exempelvis samhällsviktiga resor som färdtjänst och skolskolskjuts samt vanliga taxiresor, därmed blir det enklare för fler att leva klimatsmart, säger Sasa Vejzovic, Regionchef för Cabonline i Region Väst.

Cabonlines Volvo XC40 bilar som drivs med el är utrustade med Univrses smartphones datainsamlingsapp. Bilderna processas med AI-teknik och relevant data anonymiseras och presenteras i en webbaserad användarvänlig vy.

– För Cabonline är det självklart att vara med först och att testa ny teknik. Vi har sedan tidigare en målsättning att enbart köpa in fossilfria fordon i Göteborgsregionen från år 2023. I Göteborgsregionen genomför vi ca 1 000 000 resor varje år. När alla dessa resor kan genomföras smartare kommer det att ha en starkt positiv klimat- och miljöpåverkan i hela regionen, säger Sasa Vejzovic, Regionchef för Cabonline i Region Väst.

– Vi är väldigt glada över att få genomföra det här spännande projektet ihop med våra nya vänner på Cabonline. Initiativet är ett klockrent exempel på hur nytänkande organisationer kan slå samman sina olika resurser till fördel för städer som Göteborg och för samhället i stort. Tack vare innovatörerna på Cabonline kan vi nu bidra till smartare, säkrare och mer hållbar väghållning tillsammans, säger Jonathan Selbie, VD på Univrses.

Om projektet

Nordic Way 3 är ett europeiskt initiativ som driver pilotprojekt i Norden med fokus på att göra det möjligt för fordon, infrastruktur och nätverksoperatörer att kommunicera säkerhetsrisker och annan information från vägar till olika intressenter.

Inom detta projekt formar Univrses, Göteborgs Stad och Trafikverket tillsammans framtidens mobilitet genom att hjälpa våra städer att bli smartare och mer uppkopplade. Cabonline blir, genom samarbetet med Univrses, en avgörande möjliggörare för projektleveransen i rollen som datainsamlare. Telefoner monterade i taxifordon använder kraftfulla toppmoderna AI-algoritmer för att upptäcka värdefulla och anonymiserade insikter om våra vägar.

På bilden: Sasa Vejzovic, Regionchef för Cabonline i Region Väst

Foto: Cabonline