Nyheter

STIHL förvärvar tillverkare av ljuddämpare

STIHL gruppen förvärvar COSMOS Manufacturing Inc., en amerikansk tillverkare av ljuddämpare. Förvärvet ska öka STIHL produktionskapacitet, stärka gruppens leveranskedja och fördjupa expertisen inom området.

COSMOS, med huvudkontor i South Chicago Heights, Illinois, är en nuvarande STIHL partner och stor leverantör. Företaget sysselsätter cirka 200 personer inom utveckling, produktion och försäljning av ljuddämparsystem och stämplade komponenter för små och medelstora motorer. STIHL förvärvar nu COSMOS, och stärker därmed intern produktion och expertis.

– Det här förvärvet kommer att fördjupa vår kunskap inom utveckling och tillverkning av ljuddämpare och andra avgaskomponenter, säger Martin Schwarz, STIHL styrelseledamot för tillverkning och material, och fortsätter:

– Förvärvet representerar ett stort steg framåt för att uppnå allt striktare utsläppsstandarder och förstärker också vår leverantörskedja. STIHL har ett högt produktionsdjup på över 50 procent, vilket säkerställer värdeskapandet i företaget och cementerar dess tekniska ledarskap.

Uppskattat samarbete sedan tidigare

Precis som STIHL, var COSMOS ett familjeägt företag. Grundaren, John Michelon, lämnar i och med ägarskiftet verksamheten efter flera framgångsrika år vid rodret.

– COSMOS och STIHL har upprätthållit ett framgångsrikt partnerskap i decennier, säger John Michelon, och fortsätter:

– Jag är glad över att ha säkrat företagets framtid genom övertagandet och är övertygad om att COSMOS kommer att kunna drivas till sin fulla utvecklings- och tillverkningspotential som en del av STIHL familjen.

COSMOS verksamhet löper på sömlöst

Transaktionen kommer att ske som en tillgångsaffär, där STIHL grundar ett nytt företag i USA under namnet CS COSMOS STIHL Manufacturing. Det nya företaget kommer att ta över medarbetarna, befintliga kunder och leverantörer och fortsätta COSMOS verksamhet utan avbrott.

– Vi bygger vidare på väletablerade partnerskap med befintliga partners. COSMOS kunder kommer därmed fortsatt kunna ta del av de enastående utvecklingstjänsterna och produkterna de är vana vid, säger Martin Schwarz.

COSMOS Manufacturing Inc. tillverkar cirka 9 miljoner ljuddämpare årligen och levererar till tillverkare av handhållna verktyg, gräsklippare och traktorer. Produkterna inkluderar också en rad andra integrerade delar, såsom kopplingstrummor och stötfångare. Företaget grundades 1972 och erbjuder expertis inom områdena utveckling, tillverkning och industrialisering. STIHL har tidigare belönat COSMOS med priset Årets leverantör vid två tillfällen, 2009 och 2013.

Transaktionen är villkorad för godkännande av relevanta antitrustmyndigheter.