Nyheter

Greater Copenhagen Task Force träffas i Köpenhamn: Gränsregionala utmaningar och politiska prioriteringar

Greater Copenhagen Task Force träffas i Köpenhamn 31/1 och från de svenska och danska regeringarnas sida deltar nordenministrarna Jessika Roswall (M) och Louise Schack Elholm (V). Gränsregionala utmaningar och politiska prioriteringar står på agendan.

Greater Copenhagen Task Force bildades 2021 av Greater Copenhagen tillsammans med de danska och svenska regeringarna, Dansk Industri, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, samt Øresundsbro Konsortiet, med syftet att få fart på den ekonomiska integrationen i regionen igen efter pandemin. Resultatet av det första mötet blev bland annat beslut om att Öresundsavtalet ska revideras.

– Jag ser fram emot att tillsammans med Sveriges minister för nordiskt samarbete Jessika Roswall delta i det tredje mötet med Greater Copenhagen Task Force. Det finns en fortsatt stor potential för ökat samarbete och integration i regionen. COVID-19 har under en period satt goda initiativ på paus. Jag ser fram emot att tillsammans med min svenska kollega och representanter för Greater Copenhagen utforska konkreta förslag på hur vi tillsammans främjar en gemensam agenda för ökad tillväxt och sysselsättning i regionen, till gagn för både danska och svenska medborgare, säger Louise Schack Elholm.

Nu är det dags för det tredje mötet. På agendan står gränsregionala utmaningar och politiska prioriteringar samt reflektioner från näringslivet. Från regeringarnas sida deltar nordenministrarna Jessika Roswall (M) och Louise Schack Elholm (V).

– Sveriges regering har en tydlig ambition att verka för ett närmare och starkare nordiskt samarbete. Samarbetet med mina kollegor i Danmark och de regionala aktörerna är centralt för att kunna hantera gemensamma utmaningar för våra länder och medborgare. Det är viktigt att fortsätta arbetet för att det ska vara enkelt att leva, bo och verka över landsgränserna i Norden, säger Jessika Roswall.

– Våra nya regeringar ska få en grundläggande förståelse för utmaningarna, så att de kan fatta nödvändiga beslut för att regionen ska kunna ta fart och fungera igen, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Greater Copenhagen och i Region Skåne. Mest angeläget är ett reviderat skatteavtal mellan Sverige och Danmark där vi ser fram emot återkoppling på hur långt arbete fortskridit.

Foto: Erich Westendarp