Nyheter

3 stora utmaningar präglar datacenter under 2023

Snåla på el och vatten, anamma 5G och bygga modulärt. Det blir ledorden för datacenterföretag under 2023. Det är mångfasetterade utmaningar. 5G kommer till exempel att ställa nya krav både i kanten av nätverken och i centrala datacenter, berättar Stephen Liang, teknikchef på Vertiv.

Elkrisen ligger som en blöt filt över nästan alla aspekter av samhället, det gäller även för datacenter. Effektiv användning av energi utmärker tillsammans med 5G-lösningar och övergången till modulära arkitekturer datacenterbranschen under 2023. Det hävdar Vertiv, en ledande global leverantör av utrustning för kylning och andra lösningar för datacenter. Här beskrivs de tre trenderna närmare.

Trend 1: Effektiv användning av energi

Det finns, minst, tre anledningar att minska energiförbrukning för datacenter: chockartade elpriser, behovet av att minska miljöpåverkan och nya lagar och regler om energiförbrukning som poppar upp som svampar ur jorden i många länder.

Enligt Vertiv står datacenter för tre procent av världens energiförbrukning och prognoser anger en andel på fyra procent under 2030.

– Ett normalstort datacenter som använder vattenkylning, vilket är vanligt, förbrukar ungefär 11 – 19 miljoner liter vatten per dygn. Det är i paritet med en stad med 50 000 invånare, berättar Stephen Liang, teknikchef och ansvarig för infrastruktur och lösningar på Vertiv.

Datacenterbranschen ägnar sig redan i hög utsträckning åt självreglering vad gäller energi- och vattenförbrukning. Men det krävs ökade ansträngningar och experthjälp framöver. Det gäller inte minst för att uppfylla lagar och regler inom området.

Trend 2: 5G i kanten av nätverken

Installationer av edgelösningar i kanten av nätverken ökar och 5G framstår allt mer som den optimala lösningen för att ordna kommunikation mellan dem och slutanvändarna. Utvecklingen har redan tagit fart och av allt att döma kommer den att explodera. Analysföretaget Omdia förutspår att hälften av alla mobilabonnemang i världen, vilket uppskattas till nästan sex miljarder, kommer att vara av 5G-typen redan 2027.

Experter har förutspått sammansmältningen av IT och telekom under flera år och med 5G infrias de förutsägelserna på allvar. Det får konsekvenser för datacenter som behöver öka kapaciteten för att hantera den ökade mängder data. I takt med att funktionalitet flyttas från centrala datacenter till mindre installationer i kanten av nätverken behöver aktörer i datacenterbranschen även öka 5G-kompetensen.

Trend 3: Modulära datacenter för ökad skalbarhet

Det blir allt mer populärt med modulära datacenter, för att kunna öka kapacitet och prestanda snabbt. Det handlar till exempel om standardiserade monteringsfärdiga moduler för energiförsörjning och kylning. Enligt Omdia baserar 99 procent av datacenterföretagen sina strategier på tillväxt på modulär utbyggnad.

Med trender som ökande ”samlevnad” (colocation) blir standardisering allt viktigare, vilket understryks av att molnföretag allt oftare hyr ut kapacitet till colocationföretag.

– 2023 blir ett år med både möjligheter och utmaningar för leverantörer av IT-tjänster. Det innebär att vikten av tillförlitliga partner till dem ökar, avslutar Stephen Liang.

Foto: Jonathan Hammond