Nyheter

Debatt: ”Gör utbildningarna till bussförare attraktiva”

”Sverige står inför en akut brist på bussförare. Uppmuntra unga att välja bristyrken.”

Det föreslår Kristoffer Tamsons, Svensk Kollektivtrafik, och Tomas Byberg, Sveriges Bussföretag i en debattartikel i Dagens Samhälle:

”2030 ska utsläppen från transporter i Sverige ha minskat med 70 procent jämfört med 2010. En av de allra viktigaste pusselbitarna för att det ska kunna genomföras är ett ökat kollektivt resande. Ska detta vara möjligt är det dags att adressera en av de mest akuta frågorna – den redan stora och allt mer ökande bristen på bussförare. Nu krävs politiska åtgärder.”

”Varje dag genomförs fler än fyra miljoner resor med kollektivtrafiken i Sverige. Efter det stålbad som pandemin innebar ser vi nu till vår glädje att resenärerna återvänder. Inom ramen för branschens projekt ”Nystart av kollektivtrafiken i Sverige” arbetar vi nu för att nå målet om att fyra av tio motoriserade resor ska vara kollektiva 2030. Men det aktualiserar också ett annat akut problem. Ska fler kunna resa kollektivt behöver det finnas personer som kör fordonen, och Sverige står inför en akut brist på bussförare.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/gor-utbildningarna-till-bussforare-attraktiva/