Nyheter

ABB E-mobility tar in ytterligare 325 miljoner CHF investerare

ABB E-mobility, global ledare inom laddlösningar för elfordon, tillkännager idag att företaget signerat ett avtal med fyra minoritetsinvesterare för att ta in ytterligare 325 miljoner CHF i kapital, i utbyte mot ett totalt aktieinnehav på cirka 12 procent i företaget. Transaktionen utgör den andra och sista rundan av en private placement för nyemitterade aktier inför börsnoteringen och förväntas slutföras i början av februari 2023.

Investerarna som deltar i den andra rundan är BeyondNetZero, stiftelsen för klimatlösningar inom General Atlantic, ett ledande globalt riskkapitalbolag; GIC, en global institutionell investerare och Singapores statliga förmögenhetsfond; Just Climate, klimatinriktat investmentbolag baserat i Storbritannien, grundat av Generation Investment Management; och Tysklandsbaserade Porsche Automobil Holding SE, ett holdingbolag med investeringar i områdena mobilitet och industriteknik och storägare i Volkswagen AG och Porsche AG.

ABB E-mobility ska använda kapitalet för att fortsätta med genomförandet av tillväxtstrategin, något som drivs av både organisk utveckling och förvärv inom hård- och mjukvara. Efter den andra rundan förblir ABB en engagerad partner till ABB E-mobility med ett aktieinnehav på cirka 80 procent.

Genom denna private placement har ABB E-mobility tagit in totalt cirka 525 miljoner CHF i kapital för E-mobility-verksamheten, där båda investeringsrundorna bygger på samma företagsvärdering och avtalsvillkor. I november 2022 tillkännagav ABB E-mobility slutförandet av den första rundan av en private placement inför börsnoteringen på cirka 200 miljoner CHF. I den deltog den stiftelseägda och Schweizbaserade internationella investeringsgruppen Interogo Holding AG genom dess investeringsfond för långsiktiga investeringar i noterade och onoterade aktier (som kommer att representeras i ABB E-mobilitys styrelse), moyreal holding ag, ett single-family office med en lång historia inom bilindustrin, med rådgivning från Helvetic Trust AG, och ABB E-mobilitys ordförande Michael Halbherr.

ABB:s vd Björn Rosengren:

– Vi är glada över att se att investerare delar vår starka övertygelse och tro på tillväxtmöjligheterna för E-mobility-verksamheten. Dessutom håller vi fast vid våra planer att separat börsnotera företaget, förutsatt konstruktiva marknadsförhållanden.

ABB E-mobility är global marknadsledare när det gäller att bygga en framtid med nollutsläpp med smarta, tillförlitliga och utsläppsfria laddlösningar för elfordon. Företaget har skalat upp verksamheten avsevärt, också genom ett antal förvärv och investeringar, inklusive In-Charge, Chargelab och Numocity, liksom att man invigt en toppmodern produktionsanläggning i Italien och expanderat sin tillverkning i USA.

Lilja, Morgan Stanley och UBS agerade finansiella rådgivare och Lenz & Stähelin agerar externa juridiska rådgivare åt ABB avseende de båda rundorna i denna private placement.