Nyheter

Loomis har beställt 150 bepansrade elfordon för den amerikanska marknaden från Xos

Loomis har tecknat avtal med Xos, Inc för leverans av 150 bepansrade elfordon för den amerikanska marknaden. Vid slutet av 2022 hade Loomis USA 20 bepansrade elfordon i drift från samma leverantör som uppfyllde Loomis höga prestandakrav gällande säkerhet, räckvidd och vikt.

Loomis har ett uttalat mål att vara den ledande hållbara affärspartnern i branschen och omvandlingen av fordonsflottan är ett led i detta. Loomis har åtagit sig att minska sina utsläpp där den största klimatpåverkan kommer från egna transporter. Beställningen av ytterligare elfordon i USA är ett viktigt steg för att minska verksamhetens användande och beroende av fossila bränslen.

– Vi ämnar vara ledande i branschens omvandling och strävar att minska klimatutsläppen från vår verksamhet. Genom att avsevärt öka antalet elfordon i den amerikanska verksamheten är vi på god väg att både minska våra egna utsläpp och hjälpa våra kunder att nå sina utsläppsmål samtidigt som vi bibehåller vår höga säkerhetsstandard, säger Aritz Larrea, vd och koncernchef. Vi är stolta över vårt samarbete med Xos och kommer fortsätta att aktivt samarbeta med leverantörer för att hitta innovativa lösningar i utvecklingens framkant. Vi ämnar fortsätta minska våra koldioxidutsläpp samtidigt som vi säkerställer våra anställdas och kunders säkerhet.

Loomis hållbarhetsmål är integrerade både i affärsstrategin och i bolagets finansiering. Sedan 2021 har Loomis emitterat hållbarhetslänkade obligationer under ett hållbarhetslänkat finansieringsramverk, med ett mål kopplat till att minska de absoluta koldioxidutsläppen med 20 procent till slutet av 2025, jämfört med 2019 års nivå.

– Att arbeta med det branschledande teamet på Loomis under de senaste fyra åren har varit avgörande för att nå där vi står idag i vårt arbete att hjälpa fordonsflottor att gå över till batteridrift, säger Dakota Semler, vd på Xos.

De beställda fordonen kommer att levereras och tas i drift successivt från och med andra halvåret 2023.  I takt med att fordonsflottan förnyas globalt kommer Loomis att fortsätta investera i el- och hybridfordon, samt byta till lättare och säkrare fordon.