Nyheter

Rapport från Ytskyddsdagarna

– Genom att utbilda oss i ytskydd har vi gått från att lappa och laga till att reparera och renovera, så att det håller över tid. Det sa Markus Steiner från ELU KonsultYtskyddsdagarna när han gav sin syn på varför det är viktigt att konsulter kompetensutvecklar sig inom ytskydd.

– Teknologier och material utvecklas hela tiden och vi konsulter måste känna till det för att på rätt sätt kunna vägleda våra kunder. Vid en skada är det viktigt att ta reda på varför skadan uppstått. Detta för att välja rätt åtgärd, som löser orsaken till skadan och för att få en beständig reparation. Den lösning som väljs ska hålla över tid men även ge en besparing för både kunden och för miljön, sa Markus Steiner.

Han konstaterade att i Sverige står byggsektorn för 21 procent av alla utsläpp och växthusgaser. Den står även för 34 procent av all energi som används och 35 procent av allt avfall. 

– Genom att reparera och kunna använda byggnadsverk så länge som möjligt finns det en väldigt stor miljövinst att göra. Dessutom blir det en stor vinst för byggherren eller ägaren av anläggningen och för den som förvaltar driften. 

Årets ytskyddare

Av utsläppen från byggsektorn kommer cirka 80 procent från materialtillverkning. Resterande 20 procent är transporter och produktion på byggplatsen. Därför är det väldigt viktigt att minimera materialanvändningen.

– Sveriges mål är att ha netto noll utsläpp 2045. En viktig faktor för att nå det målet är att reparera och använda byggnadsverk så länge som möjligt i stället för att riva och bygga nytt, understryker Markus Steiner.

ELU Konsult jobbar med konstruktion och projektering inom bygg, anläggning, vattenbyggnad och geoteknik. ELU Konsult var det första konsultföretag som förstod värdet av att utbilda sig inom ytskydd via Ytskyddsakademiens utbildningar. Det ledde även till att företaget under Ytskyddsdagarna utsågs till Årets Ytskyddare 2022.

– Vi har lärt oss mycket under utbildningarna men även fått mycket kontakter med många experter. Vi har fått tillgång till nätverk genom Ytskyddsakademien och Ytskyddsgruppen. Det är något som vi vill fortsätta att utveckla, underströk Markus Steiner.

Reparera och förstärk

Han tycker att det bästa är att utföra reparationer och förstärkning ihop. Det är där man kan göras riktigt stor skillnad. 

– På en konstruktion som är uttjänt kan du reparera ytskyddet och samtidigt förstärka konstruktionen så att den kan användas även i fortsättningen. 

Många skador är kopplade till bristfälligt underhåll. Om en skada inte åtgärdas i tid kan den leda till följdskador på andra delar av en konstruktion. Kostnaderna växer med tiden. 

– Därför är det är viktigt med underhåll, det är något som anläggningsägare måste förstå. Görs en åtgärd i tid är det oftast billigare än att vänta till att flera delar blivit angripna.

Markus Steiner sammanfattar sina råd till beställare. 

– Utför underhåll, eliminera orsaken till skadan, reparera och eventuellt förstärka konstruktionen för att förlänga livslängden. Det är bra för miljön och för plånboken.

På bilden: – Genom att utbilda oss i ytskydd har vi gått från att lappa och laga till att reparera och renovera. Det sa Markus Steiner (t.h.) från ELU Konsult på Ytskyddsdagarna. Här tillsammans med Tommy Thörn från Ytskyddsakademien.

Foto:: Lars-Olof Tandberg