Nyheter

Starkt resultat under ett utmanande år

Med en marknadsandel på 17,3 % på den europeiska marknaden för tunga lastbilar och en total produktion på 68 000 enheter har DAF Trucks satt nya rekord under 2022. Den utmärkta prestationen återspeglar den höga efterfrågan på transport som ett resultat av en stark ekonomi samt de stora framgångarna för den nya generationens DAF-lastbilar i serierna XD, XF, XG och XG.

Under 2022 lanserade DAF den nya generationens DAF XD som representerar en ny generation fordon för distribution och yrkestrafik. Den mångsidiga DAF XD sätter nya standarder för säkerhet, effektivitet och förarkomfort. Därför utsågs XD till ”International Truck of the Year 2023” av en oberoende jury bestående av ledande europeiska transportjournalister. Utmärkelsen följer på ”International Truck of the Year 2022” som tilldelades långdistanslastbilarna DAF XF, XG och XG⁺ ett år tidigare.

På lastbilsmässan IAA presenterade DAF en helt ny generation av de batteridrivna ellastbilarna XD och XF med räckvidd på 500 kilometer utan utsläpp. De börjar produceras i april 2023 i en helt ny monteringsfabrik för eldrivna lastbilar som byggts i Eindhoven.

Rekordproduktion av 68 000 lastbilar

Trots materialbristen som påverkade hela fordonsindustrin förra året fortsatte DAF produktionen och ökade till och med produktionstakten, vilket resulterade i rekordvolymer förra året. Under 2022 producerades cirka 56 000 medelstora och tunga lastbilar i serierna CF, XF, XG och XG+ (49 000 under 2021) och dessutom cirka 12 000 distributionslastbilar i serien LF (11 000 under 2021), vilket innebar ett nytt produktionsrekord.

Marknadsledande i sex europeiska länder

DAF ökade sin europeiska marknadsandel i segmentet för tunga lastbilar (över 16 ton) till 17,3 % (2021: 15,9 %) och blev marknadsledande i Storbritannien (31,1 %), Nederländerna (32,5 %), Belgien (23,6 %), Polen (22,4 %), Ungern (24,4 %) och Bulgarien (26,4 %). DAF fortsatte att vara marknadsledande i det europeiska segmentet för tunga dragbilar och är det största importmärket i Tyskland. I segmentet för lätta fordon fick DAF en marknadsandel på 9,7 % (2021: 10,1 %) och fortsatte vara marknadsledande i Storbritannien (37,5 %).

Försäljning utanför Europa

DAF sålde fler än 7 500 lastbilar utanför EU under 2022. I Taiwan är DAF fortsatt marknadsledande bland europeiska tillverkare på marknaden för tunga fordon. I Israel, Colombia, Ecuador och Australien uppnåddes försäljningsrekord för lastbilar.

20 % ökning av komponentförsäljning

2022 levererade DAF fler än 2 700 PACCAR-motorer till ledande tillverkare av långfärdsbussar, bussar och specialfordon över hela världen. Det är en ökning med mer än 20 % jämfört med 2021 (2 250 motorer). DAF började leverera de första militärfordonen i CF-serien till den belgiska armén. De ingår i en total beställning på 879 allhjulsdrivna fordon, med eller utan skottsäker hytt, och leveranserna fortsätter fram till 2025.

Nya rekord!

– Nytt rekord av nya lastbilar som levererades med ett DAF MultiSupport reparations- och underhållskontrakt, säger Richard Zink, medlem i DAF:s styrelse med ansvar för marknadsföring och försäljning. Det innebär att fler kunder väljer maximal support under drifttiden, både vad gäller kostnader och fordonstillgänglighet.

Av samma anledning förlitar sig ett rekordstort antal, 1 100, transportföretag på de utmärkta tjänsterna i PACCAR Parts Fleet Services. Dessutom uppnådde PACCAR Financial en rekordstor portfölj och sålde rekordmånga begagnade fordon.

En lovande start på 2023

– Vi uppskattar att de europeiska nyregistreringarna av lastbilar på marknaden för tunga lastbilar (över 16 ton) 2023 kommer att ligga i intervallet 270 000–310 000 lastbilar, säger Harald Seidel, vd för DAF Trucks. Med hela utbudet av den nya generationens DAF-lastbilar i serierna XD, XF, XG och XG⁺ och en komplett serie eldrivna lastbilar är DAF i en utmärkt position för att uppnå ännu ett år med fantastiska resultat. Tack vare våra branschledande lastbilar och förstklassiga tjänster och tillsammans med våra duktiga anställda och professionella återförsäljare är vi redo för nästa framgångsrika steg.