Nyheter

Årets brobyggare

Brobyggardagen i Göteborg delades priset Årets Brobyggare 2022 ut. Vinnaren Robert Hällmark har kombinerat sitt arbete som konstruktör och brobyggare med forskning och undervisning av framtidens brobyggare vid Luleå tekniska universitet.

Robert Hällmark är civilingenjör och har licentiatexamen i stålbyggnad och doktorsexamen i konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet (LTU). Han jobbar nu som teknisk specialist inom bro- och stålkonstruktioner på Trafikverket. Han är även adjungerande professor vid LTU.

Innovativa förstärkningsmetoder

Årets Brobyggare delas varje år ut av föreningen Brosamverkan till någon som bidrar till brobyggnadskonstens utveckling. I sin motivering skriver juryn att Robert Hällmark har utmärkt sig genom utvecklandet av beräkningsverktyg för innovativa förstärkningsmetoder, något som medfört en förlängd livslängd av befintliga broar till stor vinning för både förvaltare och miljö.

Han har även en unik förmåga att kombinera en djup teoretisk kunskap inom konstruktionsteknik med kunskap om produktionsmetoder, standarder och utförande.

Dessutom är årets brobyggare, genom sin pedagogiska färdighet och breda kunskap, en inspiration för kommande konstruktörer och en garant för att branschen förses med välutbildade ingenjörer.

Forskar och undervisar

Robert Hällmark har tidigare jobbat som konstruktör på Ramböll. Under tiden på Ramböll och nu på Trafikverket har han samtidigt forskat och undervisat på Luleå tekniks universitet. Några projekt Robert medverkat i är Walckesbron, en bågbro i äldre stil över Säveån i centrala Göteborg, Partihallsförbindelsen, en 1 150 meter lång viadukt med planskild fyrfältsväg mellan E45 och E20 i Göteborg och lyftbron över Södertälje kanal.

I nästa nummer av Dagens Infrastruktur kommer fler nyheter från Brobyggardagen att presenteras.

På bilden: – Det är en ära och väldigt roligt att få ett pris för undervisning och forskning, sa Robert Hällmark när han tog emot priset som Årets Brobyggare 2022 på Brobyggardagen.

Foto: Lars-Olof Tandberg