Nyheter

Framtidens teknik testas på Oslos spårvagnar

Sporveien i Oslo har några av de modernaste spårvagnarna i Europa. På uppdrag av EU kommer Sporveien och den spanska spårvagnsleverantören CAF att testa framtidens teknik på de nya spårvagnarna.

Under de kommande fyra åren kommer Sporveien att testa hur ny teknik kan hjälpa den dagliga driften och ge ökad säkerhet för passagerare och förare. Målet med projektet är skalbar automation, vilket innebär att man på sikt ska kunna välja vilka funktioner i spårvagnen som ska automatiseras eller inte. Detta kan leda till en ännu mer effektiv och punktlig spårvagn med halvautomatisk funktionalitet.

Det här projektet ska bli spännande att följa. Med de nya spårvagnarna har Oslo redan några av de modernaste spårvagnarna i Europa. Med ny teknik ska det bli spännande att se hur säkra och miljövänliga spårvagnarna kan vara, säger Sirin Stav, miljö- och transportråd i Oslo kommun.

Några av de nya teknikerna som ska utforskas är:

Spårvagnens möjligheter att parkera sig inne i verkstaden

Automatisering av start- och stoppfunktionen

Nödstopp

Framtidens trafiklösningar

Det EU-initierade projektet kommer att sätta standarden för autonoma fordon på räls i Europa. Genom detta försöksprojekt hjälper spårvagnen i Oslo till att forma framtidens trafiklösningar.

Det här är otroligt spännande. Tekniken vi testar här kan bana väg för autonoma spårvagnar i Europa och Oslo kommer att bli en viktig teststad av internationell standard. Våra nya spårvagnar är bland de modernaste i världen och genom detta innovativa projekt sätter vi Oslo ytterligare på kartan i utvecklingen av kollektivtrafiken, säger Birte Sjule, vd för Sporveien Trikken.

Spårvagnsförarna kommer att ha en viktig roll under projekttiden, och kommer även fortsättningsvis ha säkerhetsansvar ombord – en viktig kompetens som inte kan ersättas av automatisering.

Internationellt samarbete

Tillsammans med den spanska spårvagnstillverkaren CAF kommer Sporveien att delta i ett flerårigt försöksprojekt av EU för att kartlägga hur tekniken kan stödja den dagliga driften och säkerheten. Det huvudsakliga bidraget till Sporveien är att hjälpa CAF med testning av nyutvecklade autonoma funktioner på några av de nya spårvagnarna i Oslo.

Projektet stöds av EU-medel.

Hållbar energianvändning

Oslo kommer att bli en central och viktig teststad, inte bara för innovativ kollektivtrafik, utan också för hållbar energianvändning. Tekniken som ska testas kan göra spårvagnarna mer energieffektiva. Utvecklingsprojektet kommer potentiellt att göra Oslos nya spårvagnar till några av Europas mest högteknologiska spårvagnar.

Världens städer förbrukar över två tredjedelar av världens energi. Ett energieffektivt stadsliv är därför avgörande för att nå de klimatmål som satts upp. För att uppnå detta i de urbana delarna av Europa måste alla sektorer involveras, inklusive kollektivtrafiken.