Nyheter

Heap Carsharing: ”Låt bilarna rulla – för vår planets skull”

”Den svenska fordonsparken fortsätter att växa. Samtidigt är bilar i stadsmiljö stillastående ungefär 96 procent av tiden. Ska vi nå klimatmålen behöver vi åstadkomma ett transport­effektivare samhälle där bilar inte står stilla utan rullar – helt i linje med delningsekonomin.”

MejlFacebookTwitter

”Vi påminns aktivt om trängseln på gatorna varje dag. Inte minst i storstäder är bristen på parkeringsplatser uppenbar, vilket kan förklaras med att personbilar i stadsmiljö är stillastående ungefär 96 procent av tiden. I frågan om hur vi minskar transporternas klimatpåverkan och når Sveriges klimatmål är därmed en sak säker – en förflyttning till mer energieffektiva fordon är inte tillräcklig, vi måste även åstadkomma ett transporteffektivare samhälle. Här kommer delningsekonomin och cirkulära affärsmodeller in som en viktig lösning och det är dags att inkludera fler bilar i den.”

”De fördelar som en ökad nyttjande­grad av bildelningstjänster skulle bidra till är många. Ur ett miljöperspektiv skulle vi kunna åstadkomma en ökad medvetenhet kring våra bilresor och på så sätt minska antalet körsträckor. Vissa skulle upptäcka hur en delningstjänst kan ersätta att ens äga en bil överhuvudtaget och andra hur tjänsten kan ersätta att köpa en andra bil. I förlängningen skulle detta innebära minskad trängsel på våra gator, lägre bullernivå och bättre luftkvalitet. Vi skulle också bana väg för en minskad efterfrågan på och produktion av nya bilar, en industri som idag är en stor miljöbov.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.etc.se/debatt/laat-bilarna-rulla-foer-vaar-planets-skull