Nyheter

EU-konferens pekade på vikten av utökat tullsamarbete mellan Europas länder

I onsdags avslutades det svenska EU-ordförandeskapets konferens med temat att förebygga och bekämpa smuggling av skjutvapen mot bakgrund av Rysslands aggression mot Ukraina. Högaktuella frågor med en tragisk bakgrund, men som också pekar på ett bredare behov av samarbete mellan myndigheter över nationsgränser, men också mellan andra aktörer som verkar inom transport och logistik mellan länder.

Justitieminister Gunnar Strömmer nämnde i sitt inledningsanförande att en FN-studie visar att i genomsnitt 10 procent av illegala vapen som förs in i EU från krigsdrabbade länder beslagtas i tullen. Övriga 90 procent tas om hand inom respektive land. Smugglingen av vapen är ett stort problem som också kopplas till andra typer av brottslighet. Justitieministerns förhoppning var att konferensen ska bidra till ökad förståelse och ökat samarbete mellan tullar och andra myndigheter kring dessa frågor. Något som är lika viktigt i övriga delar av tullkedjan.

Lars Persson från Descartes lyfter behovet av satsning på mer screening som en del i att bekämpa importen och exporten av olagliga varor och farliga föremål.

– Som seriös aktör inom både import och export finns det mycket att tänka på i form av lagar, regler och förordningar. Både i landet där verksamheten finns, och i länderna dit varorna eller transaktionerna ska skickas. Därtill finns även lagstiftning på EU-nivå att ta hänsyn till. I dessa lägen kan en omfattande och övergripande screening vara ovärdelig, annars riskerar ni som företag i värsta fall omfattande viten om ni gör affärer med en part som inte har rätt att vara verksam inom det området. En rätt genomförd screening kan även förhindra att ni gör affärer med en brottslig verksamhet, säger Lars Persson, nordisk försäljningschef på Descartes.

Descartes har omfattande erfarenhet av att arbeta med screening och erbjuder en rad tjänster som kan samköra screeningprocesser, integrera screening med affärssystemet och hålla sig uppdaterad genom automatisk screening av kunder, leverantörer och andra affärspartners för att säkerställa att det inte har skett några ändringar på sanktionslistorna. Mer om Descartes produkter och tjänster inom Denied Party Screening finner ni här.