Nyheter

Botemedel för trötta laptop-ögon

Blått ljus från bildskärmar är farligt för våra ögon. Därför introducerar Dynabook skärmar i bärbara datorer som automatiskt filtrerar bort det farliga blå ljuset. Först ut är flaggskeppsmodellen Portégé X40L och framöver kommer fler modeller att förses med skyddet.

Enligt det amerikanske företaget Eyesafes undersökningar tillbringar folk i medeltal 13 timmar per dag framför bildskärmar av olika slag (datorskärmar, mobiler, tv). Det innebär att vi utsätts för en stor mängd intensivt blått ljus, vilket är illa.

Det här tar Dynabook, en ledande tillverkare av bärbara datorer, till sig och lanserar modellen Portégé X40L med en bildskärm som uppfyller kriterierna för certifikatet IPS Eyesafe. Det innebär att blått ljus från bildskärmen filtreras bort automatiskt, utan att något fysiskt filter behöver installeras, och utan att färgåtergivningen påverkas.

Suddigt och svårt att sova

Blått ljus är visserligen ett naturligt inslag i livet, till exempel för att vi ska vakna på morgonen. Men allt skärmtittande gör att vi utsätts för för mycket blått ljus, med skadliga följder för synen. Den här faran har ökat i samband med pandemin, med det ökande skärmtittande som den fört med sig.

Barn och ungdomar är mest utsatta. För dem når 65 procent av det blå ljuset näthinnorna i ögonen, för äldre personer är andelen lägre. En anledning till det, förutom att barns ögon är mindre utvecklade, är att barn ofta håller skärmar närmare sina ögon än äldre personer. Förutom fara för synen, som att den blir suddig, kan exponering för blått ljus medföra irritation och smärta i ögonen, samt även sömnstörningar och huvudvärk.

Smidig lösning

Ansvarsfulla arbetsgivare har en chans att förbättra arbetssituationen för sina anställda, genom att investera i bärbara datorer med skydd mot blått ljus. Dessutom kan man räkna med ökad produktivitet, med mindre trötta ögon.

Förutom specialdesignade bildskärmar finns det även lösningar med fysiska filter, så kallad film, som placeras på en bildskärm. Det är en lösning som är mer besvärlig att hantera än ett inbyggt skydd, men den är så klart bättre än inget skydd alls. Det samma gäller för glasögon som utformats för att skydda mot blått ljus. Mjukvara som minskar mängden blått ljus är ytterligare en lösning, men den medför en försämrad färgåtergivning.

Och så finns det sunt förnuft. Det är en bra idé att minska ljusstyrkan för en bildskärm till den lägsta acceptabla nivån. Det är också klokt att undvika att titta på bildskärmar som avger blått ljus i mörker. Ha på sänglampan om du kollar på mobilen innan du ska sova.

Dynabook kommer att introducera den IPS Eyesafe-cerifierade lösningen för fler modeller än Portégé X40L framöver.

– Förutom i våra bärbara datorer avsedda för professionellt bruk så kommer vi att förse modeller för skolelever och studenter med Eyesafelösningen, säger Stanka Plavšic, kontoansvarig på Dynabook i Europa.

Bild: malawiheiko