Nyheter

Debatt: ”Missa inte möjligheten att koppla ihop Västsverige med nattåg till kontinenten”

”En ny nattågsavgång från Oslo gynnar inte bara Oslo och Västsverige, utan kan tillsammans med avgången från Stockholm utgöra stommen för nattågstrafiken till och från Sverige. Det ger bättre förutsättningar att få till attraktiva nattågsförbindelser till fler destinationer som Bryssel, Paris och Rivieran.”

Det skriver bland andra Johan Trouvé, Västsvenska Handelskammaren i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten:

”Tågtrafiken till kontinenten börjar få upp farten. Sedan hösten 2022 körs regelbunden nattågstrafik mellan Stockholm och Hamburg, och bara sista veckorna har nyheter om nya och förlängda linjer avlöst varandra. Men bland de satsningar som aviseras saknas dock en självklar pusselbit för Västsverige: att ha en förbindelse med nattåg mellan Oslo och Hamburg via Göteborg. Regeringen har just nu en unik möjlighet att se till att det blir av.”

”Vi anser att de nya nattågen bara ska ses som starten på en ny epok för gränsöverskridande nattågstrafik. Ett viktigt skäl är klimatet. För att klara Parisavtalet måste omställningen inom transportsektorn påskyndas. Ny ännu opublicerad forskning från Chalmers visar att nattåget på vissa sträckor kan ta 25-30 procent av flygets marknadsandelar givet fler direktavgångar och motsvarande biljettpriser.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/missa-inte-m%C3%B6jligheten-att-koppla-ihop-v%C3%A4stsverige-med-natt%C3%A5g-till-kontinenten-1.92273920