Nyheter

Svenska myndigheter och organisationer sitter i falsk trygghet – tror att de har skydd mot överbelastningsattacker

Under helgen har vi sett ett antal överbelastningsattacker, eller DDoS-attacker, som riktats mot svenska myndigheter och organisationer. 

Enligt Jesper Lundin, chef för Norden och Baltikum på F5, har många svenska organisationer ett DDoS-försvar – men det finns en miss som många gör och det är att de inte säkerställt dimensioneringen av DDoS-försvaret.

Detta innebär att många organisationer idag sitter i falsk trygghet om att de har ett skydd mot dessa överbelastningsattacker, men faktum är att en majoritet av svenska organisationer inte skulle klara av den storlek och typ av DDoS-attacker som vi sett den senaste tiden.

Överbelastningsattackerna ökar alltså i storlek och utformning och de flesta organisationer skulle alltså inte klara magnituden av dessa attacker – trots att de idag har ett DDoS-försvar.

Även om attackerna främst orsakar att hemsidan eller tjänsterna kan ligga nere ett tag, så riskerar detta underminera förtroendet för svenska organisationer och myndigheter och kan orsaka en stor skada på så vis – vilket ofta är syftet med överbelastningsattacker. 

Foto: Gerd Altmann