Nyheter

Svenskt Ambulansflyg firar ett år med beredskap för hela Sverige

Den 21 februari 2023 firar Svenskt Ambulansflyg ett år i operativ drift för hela Sverige. Idag är det ett år sedan öppning av beredskapsbasen på Arlanda med beredskap tillgänglig för Sveriges samtliga regioner.

Beredskapsbasen i Umeå öppnade 15 november 2021 och vid Landvetter 1 februari 2022.

– Svenskt Ambulansflyg är ett lyft för svensk sjukvård och ett bidrag till Sveriges nationella beredskap. Samtliga Sveriges regioner har en likvärdig tillgång till dygnetruntberedskap och förutsättning att erbjuda sina invånare en jämlik sjukvård, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg.

– Jag är stolt över vad Svenskt Ambulansflyg har presterat under ett första år i drift. Ett stort tack vill jag rikta till alla regioner för engagemang i arbetsgrupper på olika nivåer. Att vi gör det här tillsammans med de tre vårdgivande regionerna har betydelse i en patientsäker sjukvård, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg

Svenskt Ambulansflyg lägger ett uppstartsår till ända och blickar framåt för fortsatt utveckling av verksamheten tillsammans med Sveriges samtliga regioner.

Aldrig långt till specialistsjukvård

Dygnet runt årets alla dagar är det inte längre än en flygresa till specialistsjukvård någonstans i Sverige. Det förtidigt födda barnet med sina föräldrar kan flyga till en neonatalavdelning, en person med brännskada kan vårdas vid brännskadeklinik eller någon med akut hjärtsjukdom kan få livsavgörande vård av hjärtspecialist. Men oftast är en transport med Svenskt Ambulansflyg en planerad resa till och från en behandling.

Sedan juli 2022 bedrivs verksamheten enligt nivåer för en verksamhet i full drift. Snittet över årets sista sex månader är 480 flygtimmar och årets sista månad 525.

– Vi är nära att nå målet om ett snitt om 500 flygtimmar per månad och allt pekar på att behovet är större än så, säger Anna Alm Andersson.

Relevant behov för hela Sverige

Verksamheten är relevant för hela Sverige och under 2022 har Svenskt Ambulansflyg utfört uppdrag åt Sveriges regioner vid 39 av Sveriges trafikflygplatser och 28 flygplatser utanför Sveriges gränser (Norden och norra Europa). Drygt hälften av beställningarna görs av de fyra nordliga regionerna. Majoriteten av uppdragen är planerade och samordnas för bästa effektivitet och en mindre del är akuta. De allvarligast sjuka följs av specialteam eller specialistläkare från avdelning till avdelning.

Se lista över besökta flygplatser under 2022 

– Vi är otroligt tacksamma för det fina mottagandet och den goda service som erbjuds vi Sveriges flygplatser. När det gäller att rädda liv, då finns en gemensam förståelse för betydelsen av att öppna en flygplats, oavsett tid på dygnet eller om den är utpekad som beredskapsflygplats, säger Anna Alm Andersson.

Oftast utför Svenskt Ambulansflyg transporter mellan sjukhus, men det händer att patienter transporteras med vägambulans direkt till närmaste flygplats. Det är ofta akuta sjukdomstillstånd där det handlar om att rädda liv. Exempel på dessa flygplatser utan närhet till sjukhus är Pajala, Vilhelmina och Hemavan.

Flest besök av ambulansflyg

Geografiskt utsatta orter med stort transportbehov är Åre/Östersund, Gällivare, Kiruna och Visby. Här landar Svenskt Ambulansflyg nästan varje dag och vissa dagar flera gånger. Gemensamt är en permanent eller periodvis större befolkning än formellt invånarantal, antingen i form av turism eller inpendlande arbetskraft. Även flygplatserna i Borlänge och Mora ligger högt under påsk- och sportlovsveckor.

De stora universitetssjukhusen med uppdrag för högspecialiserad vård har ett stort inflöde av patienter från övriga regioner i Sverige. Många transporter utförs därför till och från flygplatserna i Umeå, Arlanda, Göteborg, där även beredskapsbaser är placerade. Luleå ligger i topp som regionalt större sjukhus i en glest befolkad region. Många av Sveriges flygplatser får regelbundet besök av Svenskt Ambulansflyg. Några av dem är Malmö, Linköping, Sundsvall, Kalmar, Trollhättan, Skellefteå, Jönköping, Örebro, Karlstad, Örnsköldsvik, Ronneby . . . .

Fakta Svenskt Ambulansflyg

Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund bildat 2016 av Sveriges 21 regioner. Innebörden för kommunalförbund är att medlemmarna överlämnar en kommunal uppgift till förbundet.

Kommunalförbundet bedriver luftfartsverksamhet och ambulansflygverksamhet med flygplan av modellen PC-24 och utgår tre beredskapsbaser: Umeå, Arlanda och Göteborg/Landvetter. Verksamheten har cirka 40 piloter i tjänst. Flygkoordineringscentral drivs i Umeå tillsammans med huvudkontor. Det tekniska underhållet utförs av egna och inhyrda tekniska ingenjörer.

Vårdgivare ombord med sjuksköterskor anställda på halvtid vid ambulansflyget är: Västra Götalandsregionen, Region Uppsala och Region Västerbotten, som även ansvarar för medicinsk koordinering.

Läs mer: 

www.svenskt-ambulansflyg.se