Nyheter

Kontrakt på tolv flyglinjer klara

Trafikverket har nu tilldelat kontrakt avseende flygtrafik på tolv inrikeslinjer för perioden 2023–2027. Uppdraget från regeringen avser att verka för en grundläggande tillgänglighet och vid behov avtala om kollektivtrafik där det inte är kommersiellt lönsamt.

Efter en utredning om tillgänglighetsbrister och om dessa kan avhjälpas med flyg beslutade Trafikverket i april 2022 om fortsatt allmän trafikplikt för samtliga tidigare befintliga linjer med ett tillägg av sträckan Mora–Arlanda.

– Trafikverket har förbättrat utbudet av turer under högsäsongerna för Arvidsjaur och Hemavan. Arvidsjaur får något minskat antal turer totalt sett men de produceras istället när de behövs. För övriga sträckor har Trafikverket upphandlat lika många turer som det är idag, säger Lennart Kalander, avdelningschef på Trafikverket.

Antal upphandlade stolar har minskat för de flesta orter på grund av minskat resande under femårsperioden före pandemin.

Två operatörer på tolv sträckor

Operatörerna Amapola Flyg AB och Jonair Affärsflyg AB som vunnit upphandlingen trafikerar i pågående avtalsperiod och har relevant erfarenhet av att trafikera flygplatser med vinterklimat.

Jonair Affärsflyg AB kommer under perioden oktober 2023–oktober 2027 att trafikera:

Pajala–Luleå
Östersund–Umeå
Sveg–Mora–Arlanda
Torsby–Hagfors–Arlanda

Amapola Flyg AB kommer under perioden oktober 2023–oktober 2027 att trafikera:

Gällivare–Kramfors–Arlanda
Hemavan–Arvidsjaur–Vilhelmina–Lycksele–Arlanda i en samslingning som hänger ihop i  ett nätverk. Ingen sträcka kommer innebära fler än en mellanlandning. Trafikeringen kommer att ske med två flygplan.