Nyheter

Mito-skopor från Entrack ökar effektiviteten på Volvos nya bjässe

Det är snart ett år sedan Rutqvists Schakt AB satte Sveriges första två Volvo EC950F i drift i Aitik-dagbrottet strax söder om Gällivare. Det var då inte bara maskinerna som var ny på marknaden, även de stora Mito-skoporna från Entrack skulle få bekänna färg för första gången. Nu, ca: 4000 respektive 1000 timmar senare får skoporna beröm för sin effektivitet.

Aitik är Skandinaviens största dagbrott och där bryts dygnet runt malmfyndigheter av kopparkis innehållandes koppar, guld och silver. Arbetet sker med stora maskiner av olika slag och två av dem, 90 ton tunga Volvo EC950F som ägs av Rutqvist Schakt AB lastar var och en på två skift dagligen ut ca: 20 000 m3 berg, året runt.

Grävmaskinisten Jörgen Andersson från Vilhelmina med 43 års bergerfarenhet, lastar ut den sista nivån på Salmijärvi-brottet med en av Volvo EC950F-grävmaskinerna och han är väldigt nöjd med den 7 kubikmeter stora Mito-skopan.

– Jag har aldrig upplevt något liknande på en grävmaskin, skopan är helt fantastiskt bra på att svälja stora skut. Mycket mer lättfylld än något annat som jag provat under mina 43 år i berg-branschen säger Jörgen Andersson. Jörgen berömmer också MTG,s tandsystem Starmet som förenklar och spar tid för det löpande underhållet.

– Det är ett bra tandsystem då det både är enklare och går snabbare att byta tänder jämfört med andra fabrikat jag kört med. Gavelskydden och slitdubbarna gör den också väldigt slittålig. Arbetsledaren Micke Wiklund som jobbat 20 år åt Rutqvists Schakt, är också nöjd med skopan.

– Skoporna har verkligen fått bekänna färg här i Salmijärvi-brottet och i stort sett har det fungerat väldigt bra. Jag upplever att de är slitstarka och att vi får ut bra med produktionstimmar på skoporna. Den första skopan vi fick har nu gått ca: 4000 timmar och den nyare skopan har gått ca: 1000 timmar.

Rutqvists Schakt fick nyligen förnyat kontrakt på ännu en större urlastning på område N6 i huvudbrottet på 550 meters djup.

Arbetet fortsätter för Rutqvists Schakt AB och Mitoskoporna från Entrack går även de mot de nya utmaningarna.

Fakta

Volvo EC950F:

Vikt: 90 ton

Lyftkapacitet: 34 ton

Motor: Volvo steg V, 603 hästkrafter

Skopa: Mito 7m3 med MTG tandsystem. Konstruerad och levererad av Entrack

Fakta Rutqvists Schakt AB:

Grundat: 1992

Ägare: Lars-Göran Rutqvist

Anställda: Cirka 35 Maskinpark: 27 produktionsmaskiner

Fakta Aitik:

Grundat: 1968

Ägare: Boliden

Rörelseresultat: 3 281 MSEK (2021)

Antal anställda: Ca 900

Typ av gruva: Dagbrott