Nyheter

”Digitalisering är inte bara IT-avdelningens ansvar” – om ledningens roll för en lyckad digital transformation

Att sätta ut en vision kräver att företag funderar över konkurrenskraft, framtidiga relevans och hur man kan skapa värde på nya sätt. Det är inte IT-avdelningen, utan hela företaget måste tänka om för att klara av att möta digitaliseringens kraft och skapa rätt förutsättningar för verksamheten.

Ylva Berg, affärsområdeschef på Afry gästar avsnitt #10 i iCores Vlogg, Affärsarkitektens dilemma.

– Ledningen och styrelsen behöver förstå vad digitalisering är och inte bara se det som en kostnadspost som ska hållas nere, säger Ylva Berg.

För Ylva är förändring inte en drivkraft i sig själv, utan snarare passionen att förbättra saker. Det handlar inte bara om IT, utan om att skapa nya sätt att skapa värde och relevans för företaget på lång sikt.

– Verksamheter som inte omfamnar digital transformation kommer att ha svårare att bibehålla sin konkurrenskraft på dagens marknad, säger Ylva Berg.

När det gäller att införa en digital transformationsagenda inom ett företag betonar hon vikten av att styrelse och ledning måste förstå vad det handlar om.

– Även om en del företagsledare idag inser att digitalisering är en nödvändighet, kan det vara en stor kunskapsresa för många. Det är inte enbart IT-avdelningen som ska driva förändringen, utan hela företaget måste sätta sig in i vad det digitala handlar om, säger Ylva Berg.

Ylva betonar också vikten av att CIO:n får rätt förutsättningar för att driva förändringen och att digitalisering ska ses som en självklar del av verksamheten och affären. Med sina erfarenheter ger hon tre starka rekommendationer för en lyckad digitaliseringsresa.

– Först och främst måste stora förändringar ske från toppen: ägare, styrelse och ledningsgrupper måste ta ansvar. Därtill ska digitalisering ses som en naturlig del av verksamheten och att höja kompetensen kring affärerna som drivs är avgörande. Slutligen måste den interna digitaliseringen gå hand i hand med vad man säger ut mot kund för att vara trovärdigt, säger Ylva Berg.

Affärsarkitektens dilemma, avsnitt #10.  Lyssna här:  

Läs mer om Affärsarkitektens dilemma och lyssna på alla avsnitten här

Andra avsnitt från Affärsarkitektens dilemma:

#1 – Magnus Henrichson, ”Att hålla på med ett affärssystemsprojekt är lite som att vara sjuk”  Infrastruktur, säkerhet och drift är fortfarande grunden. Men CIO måste även vara med i beslutsfattande forum, t ex ledningsgruppen, och ha en övergripande koll på verksamheten.

# 2 – Magnus Sigurd, Jula Holding, ”Hur ska man få IT att räcka till?  Hur ska IT räcka till när deras kunskaper och tjänster efterfrågas på alla nivåer och i alla hörn av bolagen?

# 3 – Jerker Lindsten från Vinngroup, ”Sluta delegera bort de viktigaste frågorna!”Viktiga attitydförändringar på ledningsnivå krävs för ny svensk topplacering inom IT

#4 – Niloo Lopez, vd Smarketing, ”Sälj och marknad måste jobba bättre tilllsammans!”Många som jobbar inom sälj för B2B vittnar om hur kalla samtal blivit kallare. Att få till ett kundmöte är svårare än någonsin.

#5 – Mikael Runhem, grundare Episerver, ”Episerver gjorde att vilket företag som helst kunde ha en hemsida”2010 blev Mikael Runhem utsedd till årets IT-entreprenör och i detta avsnitt blickar han tillbaka på sin entreprenörsresa men lyfter även utmaningar för ingenjörer idag.

#6 – Hans Werner, vd och grundare Radar, ”Vad kan vi vänta oss av 2023?”Hans Werner driver den oberoende analytikerfirman Radar Group som är specialiserade på att förutse och tolka trender inom IT-branschen.

#7 – Lotta Wibeck, affärsutvecklare och projektledare, ” Byggbranschen måste våga tänka annorlunda”Varför går digitaliseringen inom byggbranschen så långsamt och hur kan digitaliserade lösningar skapa smartare byggarbetsplatser?

#8 – Henrik Billgren, tidigare VP Product Management & Development, Infor,  ”Nyttja affärssystemens fulla potential och bli en vinnare!”Affärsarkitekter står inför utmaningar och dilemman när det gäller att nyttja affärssystemens fulla potential.

#9 – Per Ljungberg, Chief Innovation Officer på Svensk Handel,  ”Nu måste butikerna lära sig av e-handeln”Kundengagemang och kundlojalitet kan vara avgörande för att lyckas i dagens och framtidens konkurrensutsatta marknad.

Syftet med Affärsarkitektens dilemma är att prata integration, digitalisering och affärsutveckling med nyckelpersoner på svenska företag. Marknaden förändras i raketfart, och hur människor känner inför förändring är avgörande för företagets framgång. Hur skapar man utrymme för nytänkande i en trögrörlig organisation? Hur får man med alla medarbetare på digitaliseringståget? Hur ska verksamheten gå i takt med IT? Affärsarkitektens dilemma görs av iCore Solutions.

På bilden: Ylva Berg, affärsområdeschef, Afry