Nyheter

Svenskt Näringsliv: ”Er vilda strejk är ett sabotage, lokförare!”

”De pendeltågförare i Stockholm som nu olovligt strejkar orsakar stora skador för hundratusentals resenärer varje dag. De strejkande säger att de kräver stopp för sabotaget mot pendeltågstrafiken. Men det är de strejkande som står för sabotaget.”

Det skriver Mattias Dahl, vice vd Svenskt näringsliv i en debattartikel i Aftonbladet:

”Beteendet är och ska vara straffbart. Det ska inte vara möjligt att sabotera demokratiskt fattade beslut och hindra människor att komma till jobbet, skolan, bion eller läkarbesöket.”

”2021 beslutade Stockholms trafiknämnd att tågvärdarna på pendeltågen skulle bytas ut mot kameror. Det är alltså politikerna, inte MTR, som har beslutat om utfasningen av tågvärdarna.”

”MTR, som driver pendeltågstrafiken, har erbjudit de 360 tågvärdarna nya arbeten inom MTR-koncernen. Det har i stort sett alla tackat ja till.”

”Lokförare har uttryckt oro för säkerheten vid ensamarbete. Men det är en vanlig lösning i många länder att lokföraren med hjälp av kameror kontrollerar dörrarna.”

”Tidigare i år gav det nya politiska styret i regionen grönt ljus för säkerheten efter en granskning. Sedan 1 mars går hälften av pendeltågen utan tågvärdar. Det var då som MTR fick allt större besvär med personalbrist. Under mars var 44 procent av pendeltågen helt eller delvis inställda mot normalt runt 1 procent. De samhällsekonomiska kostnaderna för oplanerade förseningar, extra övertid med mera beräknas till en kvarts miljard kronor, bara i mars.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Momydo/svenskt-naringsliv-lokforarnas-olagliga-strejk-ar-ett-sabotage

Foto: Erich Westendarp