Nyheter

Volta Trucks startar serietillverkning i dag

Volta Trucks, den ledande tillverkaren av hel-elektriska lastbilar och service, bekräftar att serietillverkningen av Volta Zero har inletts hos företagets kontrakterade partner för tillverkning, Steyr Automotive i Österrike.

De första fordonen enligt kund-specifikationer har nu börjat tillverkas efter en period med design-prototyper och tillverknings-prototyper som inleddes under 2022. Den första omgången serietillverkade fordon kommer att användas av kunder för utvärdering i sin egen operativa miljö för att kunden ska få möjlighet lära sig mer om hur fordonet bäst kan utnyttjas i den egna organisationen.

Fordonen kommer även att genomgå rigorösa och omfattande kvalitetstester. De första fordonen som går direkt till kund för kommersiellt bruk är beräknade att levereras under tredje kvartalet 2023.

Volta Trucks tog emot besök av Österrikes minster för mlijö-, mobilitet, teknik och innovation, Leonore Gewessler, vid fabriken i Steyr förra veckan. Hon bevittnade personligen de sista förberedelserna på plats inför starten av serietillverkningen av Volta Zero.

– Genom Volta Zero tillverkar vi nu moderna, klimatvänliga och hel-elektriska lastbilar här i Steyr från och med i dag. Detta visar att det finns stora möjligheter för Europa och Österrike när det gäller utvecklingen kring e-mobility: Mer hållbarhet, mer livskvalitet i våra städer och fler framtidssäkrade jobb. Jag är oerhört stolt att detta händer i Österrike. Stort tack för jag fått möjlighet att fördjupa mig i denna imponerande verksamhet, säger Österrikes klimatminister, Leonore Gewessler, efter sitt besök vid Volta Trucks produktionsanläggning hos Steyr Automotive.

Tillverkningen vid fabriken I Österrike ägs av Steyr Automotive. Företaget blev utvalt som kontrakterad tillverkare i Augusti 2021. Ett viktigt kriterium för att vinna budgivningen var Steyr Automotives långa erfarenhet av lastbilstillverkning, anläggningens höga kvalitet samt företagets bevisade förmåga att leverera i högt tempo. Genom Steyr Automotive får Volta Trucks tillgång till mer än 100 års erfarenhet av tillverkning av lastbilar.

Steyr Automotive har reserverat en kapacitet på upp till 14 000 tillverkade fordon per år för Volta Trucks. Under de kommande åren kommer Volta Trucks successivt att öka produktionsvolymerna och säkrar med detta över 700 arbetstillfällen hos Steyr, plus ytterligare 2000 arbetstillfällen hos leverantörer.

Medgrundare och Chief Manufacturing and Logistics Officer på Volta Trucks, Kjell Walöen:

– Det här är utan tvekan den allra viktigaste milstolpen för Volta Trucks fram till idag. Under endast två och ett halvt år har vi skapat ett koncept, gått igenom konstruktionsfasen, design och kvalitetsfasen hela vägen fram till start av serietillverkning av fordon som ska användas av kunder. Allt detta på mindre än halva tiden jämfört med en etablerad lastbilstillverkare av konventionella lastbilar. Vår utvecklingshastighet är branschledande och det här är ett kvitto på att Volta Trucks har otroligt skickliga och erfarna medarbetare och partners. Vi är givetvis alla väldigt stolta och glada i dag.

FAKTA – VOLTA ZERO

Volta Zero är världens första helelektriska 16-tons lastbil som från grunden är designad för stadstrafik och godstransporter i city. Fordonet har en beräknad operativ körsträcka på 150–200 kilometer med ett fulladdat batteri.

Volta Trucks arbetar efter en uttalad målsättning att konstruera och tillverka de säkraste lastbilarna för stadstrafik. Den unika designen som från början utvecklades från elektriska drivlinor har kraftigt ökat säkerheten för både förare och fotgängare i trafiken. Föraren av en Volta Zero sitter centralt positionerad och lågt placerad i förarhytten jämfört med föraren i en konventionell lastbil i samma storleksklass med förbränningsmotor. Detta kombinerat med ett extra brett synfält på 220 grader tack vare den glashus-inspirerade designen av förarhytten, minimerar döda-vinkeln och ger föraren full kontroll och största möjliga visibilitet omkring fordonet.

Volta Trucks introducerar och också sitt unika Truck as a Service-erbjudande som utmanar existerande modeller för finansiering och service kring kommersiella transporter och fordonsflottor. Truck as a Service innebär en kraftig förenkling för transportansvariga som önskar ställa om till elektrifierade fordon, och hjälper dem i varje steg genom att erbjuda ett logistikpaket för en konkurrenskraftig månadsavgift där allt ingår: En Volta Zero, ladd-infrastruktur genom Siemens som är världsledande på området, försäkring genom insurtech-företaget Qover, service, kontinuerligt underhåll och utbildning av medarbetare för att skapa så hög effektivitet som möjligt för kunden.

FAKTA – VOLTA TRUCKS

Volta Trucks bildades i Sverige 2019 av grundarna Carl-Magnus Norden och Kjell Walöen och har sitt huvudkontor i Stockholm. Företagets målsättning är att påskynda och leda omställningen till elektriska lastbilar för transporter i storstäder, framför allt i Europa.

En viktig ambition för Volta Trucks är att utveckla säkra och hållbara transporter med lastbilar. Volta Trucks har därför sedan starten inlett en rad samarbeten och partnerskap med etablerade globala leverantörer inom den kommersiella fordonsindustrin för att snabbt kunna uppnå sin ambitiösa målsättning för produktutveckling och produktion. Totalt har Volta Trucks tagit in ca 3,6 miljarder kronor (360 miljoner Euro) i investeringskapital sedan starten 2019.

Volta Trucks har kontrakterat Steyr Automotive GmbH i Österrike för produktion av Volta Zero. Under sommaren 2022 inledde företaget produktionen av de första så kallade produktionsverifikationsprototyperna (Produktion Verification Prototypes). Serietillverkning av beställda kundfordon inleds under början av andra kvartalet 2023.

Företaget håller också på att etablera sitt nätverk av serviceanläggningar, ”Volta Trucks Hub”, på de marknader där lanseringen av Volta Zero inleds. Anläggningar i London, Paris, Duisburg och Madrid är redan på plats.