Nyheter

Northvolt och Scania presenterar grönt batteri som kan driva lastbilar i 1,5 miljoner kilometer

Idag presenterade Northvolt och Scania en gemensamt utvecklad battericell för tunga elfordon. I valideringstester har litiumjoncellen visat en enastående livslängd vilket resulterat i kapaciteten att driva lastbilar i 1,5 miljoner kilometer – motsvarande lastbilens hela livslängd. Tillverkad med fossilfri el i norra Sverige är cellens koldioxidavtryck ungefär en tredjedel av en jämförande industrireferens.

Under 2017 gick hållbarhetsfronterna Scania och Northvolt samman för att utveckla och kommersialisera en världsledande battericell för tunga nyttofordon. Nu har partnerskapet och dess nära samarbete kommit till stånd då cellen tillverkas på Northvolt Ett gigafactory i norra Sverige. Dessutom kommer Scania senare i år att inviga en ny batterifabrik i Södertälje, där battericeller kommer att sättas ihop till batteripaket för produktionsstart av kraftiga eltruckar.

Premiumkravet uppfyllt och överträffat

Peter Carlsson, VD och medgrundare av Northvolt, kommenterar: ”I början av detta partnerskap kom Northvolt och Scania överens om en ambitiös tidslinje för utvecklingen av en högpresterande battericell som skulle möjliggöra deras planer för att elektrifiera tunga transporter. Att ha gått igenom omfattande utvecklings- och valideringsfaser och nu leverera celler från Northvolt Ett som överträffar våra initiala förväntningar när det gäller prestanda är en enorm prestation för alla inblandade.”

Scanias vd Christian Levin:

– Idag är en milstolpe på vägen mot ett hållbart transportsystem. Framtiden för tunga transporter är elektriska, och för att möjliggöra omställningen och för att fortsätta leverera på vårt varumärkeslöfte gentemot kunderna att vara premium, behöver Scania topppresterande battericeller för våra eltruckar.

– När utvecklingen av battericellen startade, siktade vi på hög prestanda, låga driftskostnader och lång livslängd. Vi beslutade om ett krav på cellen för att möjliggöra en 1,5 miljoner kilometer lång livslängd för ett tungt Scaniafordon. Testerna visar att detta krav inte bara kan uppfyllas, utan också överträffas, säger Christian Levin.

Lågt koldioxidavtryck

Som en del av företagets åtagande att etablera ett utbud av hållbara celler, drivs Northvolt Ett av 100 % fossilfri el genererad av vattenkraft och vindkraft. På grund av den fossilfria energin och integrationen av ytterligare hållbara produktionsfunktioner vid Northvolt Ett, är det uppskattade koldioxidavtrycket för cellen vid full serieproduktion ungefär en tredjedel av det för en jämförande industrireferenscell (IVL 2019 litiumjon NMC 111-cell )*.

– Northvolts uppdrag att bygga världens grönaste batterier matchar Scanias syfte att driva omställningen mot hållbara transporter perfekt. Jag ser verkligen fram emot att få ihop de sista pusselbitarna inför starten av premium-elfordon senare i år, säger Christian Levin.

Cellspecifikationer

Cellformat: Prismatisk

Kapacitet: 157 Ah

Nominell spänning: 3,6 V

Livstid: 1,5 miljoner kilometer i tunga kommersiella transporter

*Koldioxidavtryck: Beräkning av klimatpåverkan från vagga till grind har utarbetats på det sätt som föreslagits av EU-lagstiftning genom att använda databasen Product Environmental Footprint (PEF) EF2.0, för att ge en projektion av cellfotavtryck från Northvolt Ett i full serieproduktion.