Nyheter

Minskade utsläpp för dieseltung bransch

Den nya EU-certifierade Steg V-motorn Cat® C175-16 kan hjälpa till att drastiskt minska utsläppen på den svenska järnvägen. Med välbeprövad teknik och en kunnig samarbetspartner i Zeppelin Power Systems är det en investering i både kraft och miljö.

Miljövänliga dieselmotorer från Cat® kan göra stor skillnad för att minska utsläppen från den svenska järnvägen. Cat® C175-16 Locomotive Engine är en ny EU-godkänd Steg V-motor med 3000 bkW/4023 bhp.

– Den nya Steg V-motorn från Cat uppfyller de hårdaste emissionskraven som finns för järnvägen idag. Samtidigt är den väldigt kraftfull. Det är den starkaste Steg V-motorn som saluförs i Europa, och den kan ersätta det befintliga motorbeståndet utan att man tappar kraft. Grundmotorn är välbeprövad och pålitlig, men finns nu alltså även i en Steg V-version, säger Richard Liljeblad, Key Account Manager på Zeppelin Power Systems, och fortsätter:

– Vi har några lok i Sverige som drivs med Cat® C175-16 och man har sett stora besparingar i förbrukning och minskade utsläpp för remotoriseringar där vi bytt ut C32. Den har varit väldigt efterfrågad internationellt ­– i Europa har det sålts över hundra motorer av Steg V-varianten, vilket är väldigt stora volymer för motorer i den här storleken.

Minskade utsläpp för dieseltung bransch

Ungefär 75% av Sveriges totala banlängd var elektrifierad år 2021, enligt rapporten Bantrafik 2021 från Trafikanalys. Samma rapport konstaterar att dieselmotorer fortfarande behövs, särskilt inom godstrafiken där närmre 60% drivs av dieseldrivna lok.

– Det skulle göra enorm skillnad för utsläppen om man bytte ut de gamla tvåtakts-dieselmotorerna som sitter i många svenska lok. Vi har lok som fortfarande drivs med motorer från 50-talet i Sverige, och de uppfyller naturligtvis inte de krav på renhet man ställer idag. De kan släppa ut över fyra gånger så mycket kväveoxider och kolväten, och 18 gånger mer partiklar än Cat® C175-16, säger Richard Liljeblad.

Reservdelar och kunskap för livet

Cat® har lång erfarenhet inom motortillverkning för lok och genom samarbetspartnern Zeppelin Power Systems får man som kund en lokal, tekniskt kunnig partner med tillgång till en stark service- och reservdelsorganisation.

– Vi på Zeppelin Power Systems hjälper till med allt från teknisk dokumentation, 3d-modeller och installationstester till en heltäckande reservdelsförsörjning. Våra tekniker är oerhört kunniga och finns till hands under hela motorns livslängd, säger Richard Liljeblad och fortsätter:

– Dessutom drar Cat® C175-16 så pass mycket mindre bränsle än sina föregångare och att det går snabbt att räkna hem investeringen. Det är en hållbar affär både för plånbok och miljö.

Motorn besöker hållbarhetsmässa

Cat® C175-16 visas på plats under Train & Rail den 25-27 april på Stockholmsmässan.

– Train & Rail är Nordens största mässa för hållbara järnvägstransporter, så det är helt rätt forum för att visa motorn på plats. Besök oss så berättar vi gärna mer om Cat® C175-16 och framtidens hållbara dieselmotorer, säger Richard Liljeblad avslutningsvis.