Nyheter

Nordschakts Volvo EC550E: Bättre prestanda med mindre bränsle

– Varför nöja sig med något halvbra, när man kan få det bästa? säger grävmaskinisten Jan-Erik Stillfors argument. Sedan december jobbar han i en ny Volvo EC550EL. Den är större än den förra grävmaskinen, har bättre prestanda och drar 14 liter mindre bränsle i timmen.

Den gamla grävmaskinen i 50-tonsklassen, av ett annat märke, var tio år gammal och hade gått 16 000 timmar med Jan-Erik bakom spakarna. När det var dags att byta, ville Jan-Erik Stillfors absolut ha Volvos nya 50-tonnare.

– Volvo gör ju bra grejor, så är det bara. Och komforten kan ingen annan mäta sig med. Nu trivs jag så bra på jobbet, att helgerna känns långa, skrattar han.

Bränsleåtgången är också ett glädjeämne.

– Visst trodde jag att Volvon skulle dra mindre bränsle, men att det skulle skilja 14 liter i timmen var mer än jag räknade med.

Jan-Eriks nya Volvo EC550EL bildar ett produktivt Volvoteam i bergtäkten utanför Falun. Här finns även en ett år gammal Volvo L260H och den mobila krossen är utrustad med en Volvo Penta-motor.

– Det är en bra kombination, säger Fredrik Andersson som startade Nordschakt i Hedemora för 18 år sedan.

Smidigt med mySwecon

Företaget började med en anställd och två hjullastare som jobbade i gruvan i Garpenberg. Nordschakt växte stadigt och 2011 satsade Fredrik Andersson på mobila krossverk. En lyckad satsning, minst sagt. I dag har företaget ett 30-tal anställda, drygt 20-talet maskiner samt tolv mobila krossar.

På det 1 500 kvadratmeter stora kontoret med verkstad, som byggdes 2018, hänger tre utmärkelser som Gasellföretag samt priset Årets Företag i Hedemora 2016.

– Kanske växer vi ytterligare lite, men lönsamhet är viktigare än tillväxt, konstaterar Fredrik.

På företagets Volvomaskiner, huvudsakligen stora hjullastare, har Nordschakt serviceavtal med Swecon.

– Det funkar bra och det blir extra smidigt med mySwecon, där vi exempelvis kan beställa reservdelar och enkelt hitta de maskindokument som behövs.