Nyheter

Den nya DAF Electric Truck Assembly-anläggningen har officiellt öppnat

DAF:s helt nya monteringsanläggning för batteridrivna ellastbilar öppnades officiellt idag av Micky Adriaansens, den nederländska klimat- och näringsministern. Den nya anläggningen har lagts i DAF:s huvudfabrik i Eindhoven, Nederländerna och kommer att vara avgörande för den fortsatta utvecklingen av företagets ledande position för att tillhandahålla hållbara transportlösningar.

Den nya DAF Electric Truck Assembly-anläggningen täcker ett område på 5 000 m2 och inkluderar två delmonteringslinjer för förberedelse av batterienheterna samt den elektriska drivningsmodulen, bestående av det främre batteriet, högspänningsfördelaren och elektriska tillbehör. Dessa viktiga komponenter samt elmotorn med integrerad växellåda monteras på fordonet på huvudmonteringslinjen som är nästan 150 meter lång.

Den senaste generationens batteridrivna ellastbilar DAF har byggt sin DAF Electric Truck Assembly-anläggning för att producera den senaste generationens batteridrivna ellastbilar. Nya DAF XD och XF Electric finns i en rad olika konfigurationer. Dessa drivs av PACCAR-elmotorer och är utrustade med batterier med två och upp till fem strängar (210 till 525 kWh). Den modulära metoden gör att lastbilarna kan skräddarsys exakt efter kundens behov. Helelektriska räckvidder på upp till 500 kilometer är möjligt, vilket gör att 1 000 utsläppsfria kilometer kan uppnås med noggrann planering av rutter och laddning. Med snabb laddning på upp till 350 kW kan batterienheterna laddas till 80 % av sin kapacitet på bara 45 minuter.

Produktionen av kvalitetslastbilar börjar med serieproduktion av kundfordon som planeras med start i sommar. DAF förväntar sig att produktionen ökar till tusentals fordon per år inom en snar framtid, i linje med den ökande efterfrågan på helt eldrivna lastbilar.

Micky Adriaansens, ekonomi- och klimatminister:

– DAF har varit en ledande aktör inom tillverkning av lastbilar i många år och spelar för närvarande en framträdande och innovativ roll i utvecklingen av elektriska lastbilar. Övergången till renare produkter och produktionsmetoder är viktigt. Inte bara för miljön utan också för att se till att Nederländerna behåller sin konkurrensfördel. Den här nya fabriken för batteridrivna ellastbilar är ett lysande exempel på den ambitionen.

– Driftsättningen av den nya DAF Electric Truck Assembly-anläggningen utgör en annan viktig milstolpe på vägen till en ännu renare framtid, säger Harald Seidel, vd för DAF Trucks. För att hjälpa våra kunder i övergången till utsläppsfria vägtransporter går vi längre än att leverera förstklassiga helelektriska fordon. Vårt omfattande paket innehåller ett brett utbud av laddningslösningar, rådgivning om planering av rutter och laddning samt särskild utbildning för förare för att få ut det bästa av fordonen.