Nyheter

Förändringsresan har bara börjat

Text: Mikael Hedlund

Dag två av Sveparks konferens gick vidare i förändringens tecken. Kristina Alvendal, tidigare borgarråd i Stockholm, inledningstalade om stadens planering och nödvändigheten av att människor breder ut sig på bilarnas bekostnad. 

Vi måste förstå vad vi människor vill ha av en stad underströk Alvendal och lyfte både New York och Stockholm. Det tidigare flerfiliga Times Square  på Manhattan har genomgått en förändring. Idag breder restaurangerna och scenerna ut sig på gatunivån och promenadstråken vidgas, med all rätt, på bekostnad av bilarna och parkeringsrutorna kring Manhattans knutpunkt. Människorna har fått ta plats i bilarnas land och det är bara början.  Rörstrandsgatan i Stockholm är sedan några år tillbaka inte en genomfart utan en plats för människor, liknande Times Square.

Det är inte fråga om antingen eller, bara ett annat sätt att se på bilen och våra behov. Delningsekonomi, utbyggd service och digitalisering skapar andra möjligheter där den egna bilen inte är nödvändig, betonade Kristina Alvendal.

Johan Olofsson, Parkering Göteborg, byggde vidare på samma spår men frågade sig hur vi säkerställer att fler betallösningar kan användas i våra städer. 

Betalningsmarknaden ska vara som vilken betalning som helst, men lokala lösningar gör att en handfull appar i mobilen krävs för att parkera- och betala för parkeringar på olika platser och i olika städer. Varför kan inte kunden välja betalsystem? kundens app borde funka på flera ställen. Auktorisation är lösningen, inte upphandling sade Olofsson.

Förändringsresan har bara börjat och hit är vi på väg.