Nyheter

IKEA storsatsar på laddinfrastruktur

IKEA satsar stort på att förbättra infrastrukturen för laddning av elfordon i hela landet. I dagarna invigdes de nya laddpunkterna från Recharge utanför IKEA Bäckebol vilket ökade antalet supersnabbladdare i Göteborg med omkring 22 procent. Näst på tur är Kalmar och Örebro som ska vara färdiga kring midsommar.

IKEA har redan idag laddpunkter för elfordon vid sina svenska varuhus. Nu utökar IKEA antalet rejält tillsammans med Recharge och med hjälp av IKEAs laddstationer blir det möjligt att ladda från Ystad till Haparanda. Borlänge var först ut och nu är Göteborg och IKEA Bäckebol också invigda. Kring midsommar är planen att nybyggda laddpunkter i både Örebro och Kalmar ska öppna. 

Vid IKEA Bäckebol finns det nu 42 laddpunkter för elfordon varav 16 är så kallade supersnabbladdare. Det här innebär att antalet supersnabbladdare i Göteborg har ökat med 22 procent, från 61 till 77 stycken.  

– Det känns fantastiskt att vi är igång i Bäckebol och att vi inom kort öppnar i fler städer. Med den här satsningen blir det lättare att besöka IKEA om man har en elbil. Dessutom är det här en förutsättning för att vi själva ska kunna ställa om till eldrivna hemleveranser, säger Johan Mårtensson, Fulfilment Sourcing Manager på IKEA Sverige. 

I Örebro och Kalmar bygger IKEA 16 supersnabbladdare vardera vilket kommer att ge en rejäl ökning av antalet laddare i städerna. I Kalmar blir det en ökning från 10 publika snabbladdare till 26. En ökning på hissnande 160 procent. I Örebro är dagens siffra 40 supersnabbladdare som blir 56 när IKEA inviger sina. Det ger en ökning på 40 procent.  

IKEA arbetar med att sänka klimatavtrycket från hemleveranser och senast år 2030 ha minskat medarbetares och kunders relativa utsläpp från resor till IKEAs fysiska mötesplatser med 50 procent.   

Kan ladda en bil på 15 till 45 minuter 

Av de laddpunkter som installeras vid varuhusen är 16 så kallade supersnabbladdande med en kapacitet på över 200 kW. Installationerna förbereds dock för att kunna utökas till 24 stycken supersnabbladdande per varuhus. En laddningsstation med supersnabbladdare innebär en uppladdningstid på omkring 15 till 45 minuter. Laddstationerna kommer även kunna användas av IKEAs eldrivna fordon för hemleveranser.   

IKEA tillhandahåller marken, medan laddoperatören Recharge äger laddstationerna och ansvarar för installation, underhåll och drift av laddarna.   

– Det arbete som IKEA och vi på Recharge nu gör, kommer att innebära en rejäl uppgradering av den svenska laddinfrastrukturen. Dessa laddstationer kommer att bli några av de största i Sverige och vi på Recharge är stolta över att vara en del av detta arbete. Vi är måna om att våra laddstationer byggs på platser med mycket trafik där det finns ett bra utbud av tjänster och IKEA är därför en perfekt partner för oss, säger Håkon Vist, VD på Recharge.   

Arbetet med att planera de nya laddpunkterna pågår nu på alla varuhus och IKEA och Recharge siktar på att fortsätta installationen vid fler varuhus under året.  

Fakta om satsningen   

IKEA ska installera 700 laddpunkter i Sverige, varav 280 supersnabbladdare och 420 normalladdare. Dessa kommer att fördelas på över 30 IKEA-fastigheter runt om i landet, inkluderat de 20 varuhusen. Vid varje varuhus innebär det minst 24 laddpunkter för elfordon varav minst 8 supersnabbladdare. 

Supersnabbladdarna har en kapacitet på mellan 200 och 300 kW och använder lastbalanserande teknik för att uppnå bästa och snabbaste resultat. 

Laddstationerna ägs och sköts av Recharge. Laddkostnaden betalas av användaren vid alla laddpunkter, vilket gäller för både kunder och medarbetare.  

Arbetet med att installera laddpunkterna påbörjades under våren 2023 och majoriteten planeras vara i drift under 2024.   

Elen till laddpunkterna ska komma från 100 procent förnybara källor, något som säkerställs via certifikat.   

Fördelning per varuhus 

8–16 supersnabbladdare   

16 normalladdare (AC, typ 2-kontakt) varav: 6 normalladdare för kunder och 10 normalladdare för medarbetare  

På bilden: De nya laddpunkterna vid IKEA Bäckebol. Här finns nu 42 laddare, varav 16 så kallade supersnabbladdare där en laddning tar mellan 15 och 45 minuter