Nyheter

Audi skapar kontor bakom ratten med Cisco

I 2024 års bilmodeller tar Audi nya steg mot att omvandla bilen till ett mobilt kontor. Det är möjligt genom ett samarbete med Cisco Webex, som levererar mjukvarulösningen.

Att kunna arbeta var man än är har blivit ett allt viktigare behov för många, i spåren av det snabbt framväxande hybrida arbetslivet. Samtidigt gör den snabba utvecklingen av uppkoppling och 5g-baserad teknologi i fordon bilen till en viktig del av helheten, och många fordonstillverkare lägger starkt fokus på att utveckla bilens förutsättningar att även fungera som kontor och mötesrum.

Samarbetet mellan Audi och Cisco innebär att appen Webex Automotive blir kärnan i Audis bilkontorlösning. Den kommer att laddas ner och installeras direkt i bilens inbyggda appbutik, och ger en mängd funktioner för mötestjänster och andra typer av samarbeten.

För att maximera säkerheten krävs bara ett enkelt handgrepp för att koppla upp sig till möten, och när bilen är i rörelse kan man bara göra ljudsamtal. Men i parkerat läge har man tillgång till hela sviten av tjänster och kan exempelvis dela innehåll. Den AI-förstärkta ljudlösningen har marknadsledande avskärmning av störande ljud – vilket är extra praktiskt om man parkerat nära en hårt trafikerad väg, eller har andra personer med sig i bilen.

Övriga samarbetspartners i projektet är CARIAD, som liksom Audi ägs av Volkswagen Group, och ljudexperten Harman.

– Vi är på en resa för att omvandla den uppkopplade bilen till en förlängning av den hybrida arbetsplatsen. Vårt arbete med ledande tillverkare som Audi ger kunderna nya förmågor, och ett säkert och smidigt sätt att hålla sig uppkopplade och vara produktiva, oavsett var eller hur de arbetar, säger Jeetu Patel, EVP och General Manager för Security & Collaboration, på Cisco.

De nya Audi-bilar som omfattas av samarbetet är Audi A4, A5, Q5, A6, A7, A8, samt de uppmärksammade kommande elektriska modellerna Q8  e-tron och e-tron GT, av 2024 års modell.