Nyheter

Elonroad visar upp elvägar för klimat- och miljöministern i Skåne

En stolt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under gårdagen cleantech-företaget Elonroad för att lära sig mer om bolagets innovativa lösning för att minska koldioxidutsläppen. Elonroad utvecklar elektriska vägsystem (ERS) som är ett alternativ till stationär laddning av elfordon.

Efterfrågan på laddningsinfrastruktur kommer att öka markant till följd av att bensin- och dieselbilar fasas ut i enlighet med EU-kommissionens beslut att förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar från 2035. Nya lösningar som Elonroads kabelfria konduktiva laddning i vägytan krävs för att möta det ökade behovet.

På agendan för Pourmokhtaris Skånebesök stod att träffa företag som erbjuder smarta lösningar för klimatet. Förutom Elonroad besökte ministern även Tetra Pak och Malmberg.

I en kommentar till besöket hos Elonroad, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari:

– Modiga innovatörer är avgörande för klimatomställningen. Vi är stolta över att företag som Elonroad skapas och växer i Sverige.

Under besöket fick Pourmokhtari en presentation av Elonroads teknologi och en demonstration av laddningssystemet i produktionsanläggningen. Pourmokhtari fick även se Elonroads vägskenor som testas skarpt på Getingevägen i Lund.

Elonroads VD, Karin Ebbinghaus:

– Elvägar är en viktig pusselbit för att minska koldioxidutsläppen från vägtransporter. Därför är vi glada att klimat- och miljöminister Pourmokhtari visar intresse för Elonroads lösning som accelererar klimatomställningen.

Med ökat antal elfordon både i Sverige och internationellt följer ett växande behov av andra typer av smart laddningsinfrastruktur. Konsultföretaget McKinsey har uppskattat att upp till 10 000 laddningsstationer för snabb stationär laddning behöver installeras varje vecka i EU fram till 2030, för att möta även den mest konservativa uppskattningen av efterfrågan.

Elonroads teknik är testad i en urban miljö för att ladda olika typer av fordon. Vägskenorna i Lund installerades 2020 och är en del i projektet Evolution Road. Ett projekt som består av nio samarbetspartners från offentlig sektor, näringsliv och akademin. Elonroad har pågående partnerskap med bland andra Martin & Servera, Elis och Helsingborgs Hamn.

Ett nytt pilotprojekt med fjärrstyrda bilar som laddas på Elonroads laddspår genomförs i Estland under 2023. Elvägar i Sverige är en kostnadseffektiv lösning med en investeringsbesparing för samhället på 25 miljarder kronor per år enligt Mats Alküla, professor i industriell elektroteknik och automation.