Nyheter

Återvunnen kimrök från Enviro i däcken när Michelin firade 100 år på Le Mans

Scandinavian Enviro Systems (Enviro) storägare Michelin har till årets upplaga av Le Mans 24-timmarsrace tagit fram ett tävlingsdäck som innehåller hela 63 procent hållbara material, däribland återvunnen kimrök (rCB) från Enviors anläggning i Åsensbruk. Däcket kommer att användas på en av de bilar som deltar när den berömda tävlingen i helgen firar 100-årsjubileum.

Michelin och Le Mans har en lång historia ihop – när den första 24-timmarstävlingen på Le Mans avgjordes den 27 maj 1923, satt det däck från den franska tillverkaren på det vinnande fordonet. Den nära kopplingen till motorsporten har hängt med ända sedan dess och Michelin har genom åren haft en framträdande roll på racingbanorna, inte minst på den berömda 24-timmarstävlingen Le Mans. I 25 år i rad, från 1998 till 2022, har det suttit däck från Michelin på de vinnande bilarna.

Inför årets upplaga, som äger rum mellan den 10 och 11 juni, har Michelin tagit fram ett tävlingsdäck som innehåller hela 63 procent miljömässigt hållbara material, däribland återvunnen kimrök från Enviro. Det nya däcket kommer att sitta på den bränslecellsdrivna prototypbilen Green GT Mission H24 men även andra tävlingsbilar kommer i helgens lopp att köra på Michelindäck som innehåller återvunnen kimrök från Enviro, däribland eldrivna Porsche 718 CaymanGT4e Performance 100% electric. Den sistnämnda kör på däck som innehåller 53 procent återvunna och förnyelsebara material.

Den återvunna kimröken i däcken på båda dessa bilar kommer från Enviros anläggning i Åsensbruk där uttjänta däck med hjälp av bolagets patenterade pyrolysteknologi får nytt liv. Michelin har tidigare presenterat miljömässigt hållbara däck med återvunna och förnyelsebara material men det däck som kommer att användas på Green GT Mission H24 i helgen innebär ett nytt rekord i andel hållbara material.

– Vi vet att vår återvunna kimrök håller högsta kvalité och det här visar att Enviros material kan användas till och med i en av världens mest prestigefyllda och krävande motorsportstävlingar. Det är naturligtvis en fjäder i hatten för oss men också lovande inför en framtid där återvunna material och cirkulära metoder kommer att spela en allt viktigare roll, säger Thomas Sörensson, vd Enviro. 

Michelin har satt som mål att använda 100 procent hållbara material i samtliga sina däck till år 2050. Michelin är sedan 2020 Enviros enskilt största ägare.