Nyheter

Intersolar 2023: SolarEdge presenterar ny dubbelriktad DC-kopplad laddare för elfordon

SolarEdge Technologies presenterade idag sin nya dubbelriktade, DC-kopplade laddare för elfordon på Intersolar Europe. Den nya laddaren möjliggör solenergidrivna Vehicle-to-Home (V2H) och Vehicle-to-Grid (V2G) funktioner och beräknas finnas på marknaden under andra halvåret 2024.

Laddaren är baserad på SolarEdges innovativa DC-kopplade arkitektur och erbjuder flera fördelar:

Laddning av elbilen direkt från solcellerna utan onödiga omvandlingar från AC till DC.

Snabbladdning på upp till 24 kW genom att samtidigt ta el från solcellsanläggningen, hemmabatteriet och elnätet, vilket kringgår hemmets elanläggning och begränsningarna i bilens inbyggda laddare.

Elbilen kan laddas med överskott från solcellsanläggningen och utnyttja SolarEdge-växelriktarens överdimensionering av DC till AC (upp till 200 %).

Dessutom kommer SolarEdges energioptimeringssystem ONE att erbjuda ytterligare besparingar genom att använda smarta algoritmer för att beräkna dynamiska elpriser och självständigt ladda upp och ladda ur elbilsbatteriet. Detta gör det möjligt för anläggningens ägare att få betalt av sin elleverantör vid varierande efterfrågan på el, genom att ladda ur sin lagrade batterikraft tillbaka till elnätet (V2G).

Dessutom kan elbilsbatteriet fungera som en stor batterilagringslösning för hemmet på upp till 50 kWh, både på och utanför nätet, så att husägare kan använda sin elbil för att säkra upp hemmet under längre perioder vid ett strömavbrott (V2H).

Laddaren kommer att vara kompatibel med både 400V och 800V EV-drivlinor via en CSS standardanslutning.

SolarEdge dubbelriktade DC elbilsladdare premiärvisas i SolarEdges monter, Intersolar, hall B4, monter 110.

Foto: Charles