Nyheter

Debatt: ”Nya avtalslösningar centrala för transporternas klimatomställning”

”Vägtrafikens klimatutsläpp behöver minska med cirka tio procent per år för att Sveriges klimatmål om minskade utsläpp med 70 procent ska nås till 2030. Det är en minskningstakt som kräver kraftfulla styrmedel, men det kommer också behövas nya arbetssätt där staten krokar arm med ambitiösa aktörer.”

Det skriver Anders Roth, mobilitetsexpert IVL Svenska Miljöinstitutet, Tobias Gustavsson Binder, mobilitetsexpert IVL Svenska Miljöinstitutet, Åsa Hult, mobilitetsexpert IVL Svenska Miljöinstitutet, Emma Lund, forskningsansvarig Trivector Traffic, Håkan Johansson, mobilitetsexpert Trivector Traffic och Robin Nuruzzaman, forskningsassistent, VTI Statens väg- och transportforskningsinstitut i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”För att klara transportsektorns klimatomställning krävs nya lösningar. Stadsmiljöavtal, där staten bidrar med finansiering och kommuner och regioner med motprestationer som styr mot ett hållbart resande, har varit en framgång för klimatomställningen av städernas transporter. Vi föreslår att regeringen lär av de goda erfarenheterna och inför motsvarande avtal för klimatomställningen av landsbygdens transporter och för godstransporter. Rätt utformade kan avtalen också bidra till att göra klimatomställningen accepterad i hela landet.”

Läs hela debattartikeln här: