Nyheter

Stagab utvecklar sin tjänst, Optimerad Schaktning®, med ny 3D-maskinstyrningslösning från Leica

Skånska Stagab satsade tidigt på 3D-maskinstyrningssystem från Leica Geosystems. Idag erbjuder företaget en komplett maskinpark för schaktning där varje moment optimeras genom Leicas lösningar. Den senaste investeringen är en Bobcat T66 med Sveriges första 3D-maskinstyrningssystem för skidsteer-lastare. Maskinen är utrustad med ett kompakthyvel-system som gör att den smidigt kan växla mellan lastare och hyvling beroende på arbetsmoment.

Stagab i Staffanstorp hyr ut schaktningsmaskiner med erfarna maskinister för både avancerade anläggningsarbeten och mindre projekt. Med Leica Geosystems 3D-maskinstyrningssystem kan det skånska företaget erbjuda kunderna optimerade lösningar anpassade exakt efter varje projekts specifika förutsättningar.

– Vår senaste investering är en Bobcat T66 med hyvelautomatik från Leica. I segmentet för små kompakthyvlar är Leica Geosystems ensamma på marknaden om att erbjuda den här teknologin. Det gör att även de moment i ett projekt som annars hade behövt skötas manuellt kan automatiseras i högre grad, säger Tobias Gasslander, transportledare, mätkonsult och en av Stagabs ägare.

 

 

Från mätning till utfört arbete

Stagab bestämde sig redan 2009 för att investera i 3D-maskinstyrning med GPS. Valet föll på Leica. Av de 25 maskiner som företaget idag erbjuder sina kunder är majoriteten förberedda för och 10 stycken utrustade med Leicas 3D-maskinstyrningssytem. Systemet är avgörande för det som Stagab kallar Optimerad Schaktning®, en metod som täcker kundens hela behov, från mätstadiet till utfört arbete.

– De volymberäkningar, tidsplaner och massbalans som görs i planeringen används genom hela kedjan och anpassas genom de data som vi samlar in genom 3D-maskinstyrningssystemet under utförandet. De inmätningarna kan vi i sin tur sedan använda för de relationsritningar som vi gör när projektet är klart. Systemet gör också att vi har en effektiv övervakning av varje projekt där vi även kan göra felsökningar direkt från kontoret, säger Tobias Gasslander.

 

Ett enkelt sätt att växla mellan arbetsmoment

Med en Bobcat som en del i konceptet ökar precisionen i Stagabs erbjudande. Tobias Gasslander är imponerad av det nya tillskottet i maskinparken. Maskinen är bland annat utrustad med ett kompakthyvelsystem som gör att den smidigt kan växla mellan lastare och hyvling beroende på arbetsmoment.

– Det är första säsongen som vi använder den i skarpt läge. Det är en helt ny maskintyp, så det är väldigt spännande att kunna erbjuda den. Den har också en helt unik funktion i mjukvaran rent användarmässigt. Den är förberedd och utrustad för att köra med Leicas olika sensorer, som laser, GPS, totalstation och ultraljud, för att kunna följa exempelvis linjer i sid- och höjdled, säger Tobias Gasslander.

Stort järnvägsprojekt

Stagab grundades 2006 i Staffanstorp och har idag 18 anställda maskinister, en heltidsanställd i företagets egen verkstad och tre tjänstemän. Ett av de större projekt som idag anlitar företagets tjänster är arbetet med att öka antalet spår från två till fyra på järnvägssträckan mellan Lund och Malmö.

– Det är ett stort projekt. Där har redan Bobcaten kommit till nytta för utläggning av matjord och justeringar av bil-, gång- och cykelvägar, säger Tobias Gasslander.