Nyheter

Två av tre chefer känner sig inte redo för AI

En ny studie kring AI:s affärspotential visar att de allra flesta företag inte är redo att ta sig an tekniken. Avanade, ledande leverantör av Microsoft-lösningar, lanserar nu därför flera nya tjänster för att hjälpa företag att integrera AI i sin affärsstrategi.

En ny undersökning från Avanade, ledande leverantör av Microsoft-lösningar, visar att hela 85 procent av företag förväntar sig att AI kommer att öka deras intäktstillväxt till år 2025, medan två tredjedelar räknar med att tekniken kan komma att öka deras globala årliga intäkter med upp till 16 %.

Även om företag således är medvetna om affärspotentialen med AI, så visar studien också att näringslivet ännu inte är redo att anamma AI. Endast 36 procent av verksamhets- och IT-cheferna känner sig helt säkra på att deras organisation i dagsläget har de nödvändiga kontrollsystemen och riktlinjerna som krävs för att kunna hantera potentiella risker och nackdelar med artificiell intelligens. Samtidigt erkänner knappt hälften (48 procent) av de tillfrågade att de ännu inte har infört specifika riktlinjer och/eller policyer för ansvarsfull AI-användning.

Därför lanserar Avanade, som under de senaste två åren har arbetat nära Microsoft kring utvecklingen av så kallad generativ AI, nu en rad nya tjänster för att hjälpa företag att förbereda medarbetare, processer och teknologier för artificiell intelligens.