Nyheter

Virta, Mastercard och Worldpay from FIS möjliggör kortbetalningar på alla laddningsstationer för elbilar

Idag tillkännager Virta och Mastercard lanseringen av den nya lösningen Virta Payment Kiosk, en ny standard för säker och pålitlig kortbetalning vid utomhusladdning av elbilar. I samarbete med Worldpay from FIS möjliggör den nya lösningen smidiga kortbetalningar vid befintliga och nya laddningsstationer i Europa.

Idag använder majoriteten av elbilsförare appar från laddningsleverantörer för att hantera sin elbilsladdning. I takt med att eldriven mobilitet blir alltmer populär har efterfrågan på enkla och bekväma betalningsmetoder, främst kortbetalningar, blivit allt viktigare för elbilsförare i Sverige och resten av Europa. Enligt en undersökning som Mastercard genomförde 2021 uppgav 65 procent av européerna betalkort som sin föredragna betalningsmetod, för att minska antalet appar och laddningskort och en bättre konsumentupplevelse.

Trenden bekräftas i en ny rapport som Mastercard publicerade i år.

– Bristen på enhetliga och lättanvända betalningsalternativ vid laddningsstationer har länge varit en frustration för elbilsförare. Vi är därför glada över att samarbeta med Virta och Worldpay för att sätta nya standarder inom betalningar i laddningslandskapet och bidra till mer hållbar mobilitet”, säger Erik Gutwasser, divisionschef Mastercard Norden och Baltikum.

Ökad valfrihet för kunder och minskade kostnader för operatörer 

Den nya lösningen gör också kortbetalningar ekonomiskt lönsamma för operatörer av laddningsstationer. Den lägre kostnaden och snabba implementeringstiden beror på Virta Payment Kiosks förmåga att hantera flera individuella laddare på samma laddningsstation samt möjligheten att uppgradera befintliga AC- och DC-laddningsstationer med lösningen. Virta Payment Kiosk integrerar också betalterminalen med Virtas pengahanteringstjänst för elbilsladdning och uppfyller gällande (PSD2) och förväntade (kommande PSD3 och AFIR) juridiska och regelmässiga krav. 

– Virtas plattform möjliggör redan engångs- och efterskottsbetalda kortbetalningar i Virta-appen. Genom att utöka utbudet av betalningsmetoder med kortbetalningar uppnår vi full valfrihet och flexibilitet för konsumenterna. Som global ledare inom betalkort är Mastercard och Worldpay perfekta partners för att säkerställa en högkvalitativ användarupplevelse. Vi förväntar oss att Payment Kiosk kommer att öka nyttjandet av laddningsstationer, särskilt i högtrafikerade områden, genom att erbjuda snabb och bekväm laddning utan att behöva ladda ner en app”, säger Elias Pöyry, Medgrundare och Chief Business Development Officer på Virta.

Lösningen är nu tillgänglig för alla ägare av laddningsstationer på Powered by Virtas plattform. Den första utrullningen av de nya lösningarna påbörjas med laddningsstationer hos nätverkspartners till Powered by Virta i Sverige och Finland, samt utvalda nyckelplatser i Norge, Danmark och Island. Målet är att möjliggöra kortbetalningar på alla Powered by Virta-laddningsstationer i Europa innan slutet av 2025. För närvarande finns det cirka 90 000 laddningsstationer som är anslutna till Virta-plattformen i 35 länder. Antalet laddningsstationer förväntas femdubblas i Europa fram till slutet av 2025