Nyheter

Smarta lösningar för batterier som du inte tänkt på – även i flygplan

Allt fler nya produkter kräver smart laddning. Och det finns stor potential för att förbättra laddning även av batterier i existerande produkter. I följande artikel tipsar CTEK flygbranschen varför en smart laddare kan vara skillnaden mellan att bli fast på ett flygfält och att komma i väg.

I takt med att vårt samhälle blir mer elektrifierat kopplas allt fler produkter in till elnätet, ofta via olika typer av laddare. Det krävs laddade batterier för allt från mobiler, till bilar och motorcyklar. Det här innebär en stark utveckling av lösningar för laddning, både infrastruktur och enskilda laddare, och även av själva batterierna.

Utvecklingen gäller inte bara för nya produkter och nya användningsområden. Nya lösningar för laddning uppfyller ofta viktig funktionalitet även för existerande utrustning. Små flygplan av den typ som används av hobbyister är ett bra exempel. Urladdade batterier är ett problem med de här flygplanen, eftersom det innebär att de inte kan lyfta.

Säkerhetsrisk

Det är lätt hänt att ett batteri i ett litet flygplan laddas ur om flygplanet står oanvänt i en hangar en längre tid. Om batteriet är i dåligt skick kan det ta lång tid att ladda det och det kanske inte ens går. Det är definitivt något en flygsugen pilot inte vill råka ut för.

Kanske värre än att inte lyfta alls är att komma i väg, landa någon annanstans än på hemmaflygfältet och sedan upptäcka att det inte blir någon hemresa. Att de flesta piloter även har med sig surfplattor, smartmobiler, GPS och ibland ADS-B-mottagare är ytterligare en utmaning. Det är inte helt enkelt att se till att alla batterier är laddade.

I allra värsta fall kan ett batteri som är urladdat och/eller i dåligt skick innebär en säkerhetsrisk under flygning.

De utmaningar som beskrivs ovan ställer krav på en smart laddare i dess verkliga bemärkelse. Och det gäller inte enbart för små flygplan. Det krävs inte mycket fantasi för att dra paralleller till en bilsemester för en vanlig småbarnsfamilj. Ingen förälder vill upptäcka att barnens surfplattor och mobiler är urladdade, utan möjlighet att ladda dem, när man till slut har lyckats komma i väg.

För att hantera alla potentiella problem krävs det en produkt som tillhandahåller följande fyra funktioner:

Vanlig laddning av batterier. Helst ska det gå att ansluta laddaren till så väl elnätet, som till 12-voltsbatterier och solpaneler.

Inbyggd mjukvara som beräknar det säkraste och mest optimala sättet att återställa ett urladdat batteri. Ett riktmärke är att det ska ta högst 15 minuter tills ett batteri är funktionsdugligt.

Smart underhållsladdning. Det innebär att hålla batterier i toppskick även när det inte finns tillgång till elnätet.

Avancerad powerbank, för att ladda bärbara datorer, smarttelefoner, surfplattor, kameror och annan utrustning.