Nyheter

Vem blir Sveriges bästa bussförare?

Varje år genomförs en miljard resor inom kollektivtrafiken. Bussförarna har den viktigaste rollen för att passagerarna ska få en behaglig och säker resa.

Nu ska det avgöras vem som är Sveriges bästa bussförare. Tisdagen den femte september klockan 09.30 går starten för finalen. I finalen deltar 20 personer från hela Sverige.

Bussförar-SM arrangeras för att uppmärksamma bussförarna och visa hur viktig deras kompetens är. I år anmälde sig över 500 personer för att skriva det första teoriprovet. Därefter har 20 kvinnor och 20 män gått vidare i tävlingen och genomfört ett andra teoriprov. Nu återstår endast 20 bussförare som kvalificerat sig till finalen den femte september ute i Arlandastad.

– Branschen behöver rekrytera drygt 8 000 bussförare under de kommande tre åren. Det stora rekryteringsbehovet kan bli ett hinder för att kunna möta samhällets och resenärernas förväntningar och behov. Yrkets status måste höjas och Bussförar-SM är därför en bra möjlighet att uppmärksamma alla Sveriges bussförare och visa hur viktig deras kompetens är, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

20 finalister tävlar om att bli bäst i Sverige

Finalen genomförs under en heldag på Training Partner, vid Arlanda utanför Stockholm. Det är fem olika moment som varje finalist ska genomföra, backmoment, manöverprov, service och bemötande, sparsam körning och katastrofövning. Alla moment genomförs praktiskt.

Läs mer om Bussförar-SM här.

Arrangörer av Bussförar-SM

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik.

Samarbetspartners är Kunskapsbussen, Yrkesakademin och Drivec
Fordonspartners är Mercedes och Setra.

Partners/Sponsorer är Arriva, Transdev, Vy, Bergkvarabuss, Keolis och Kommunal.