Nyheter

Debatt: ”Hur kan ni ha råd med en onödig flygplats?”

”Kulturen i Norrköping ska stå på egna ben – flygplatsen sponsras med flera miljoner om året.”

Det skriver Maria Küchen, författare med flyg som specialitet, gav 2016 ut boken ”Att flyga” (Natur & kultur) i en debattartikel i Aftonbladet:

”Alla pratar om Norrköpings kulturpolitik, men vi behöver också prata om Norrköpings flygplats. En kritisk rapport publicerad av Timbro för tre år sedan, konstaterar att den år 2018 var Sveriges mest olönsamma.”

”Lönsamhet har inte uppstått sedan dess. Andelen egen-genererade intäkter av totala intäkter är 38 procent, enligt flygplatsens egna siffror, och varje passagerare från Norrköping Airport kostar kommunen 546 kronor. De enda som flyger för allmänheten på Norrköping i dag är charterbolag.”

”Det skulle innebära att flera miljoner kommunalskattekronor årligen sponsrar charterresor med Turkietresor, Ving och Apollo till destinationer som Antalya, Teneriffa och Kreta.”

Norrköping Airport är beredskapsflygplats vilket räddar liv vid transplantationer och brand, påstår kommunstyrelseordföranden Sophia Jarl i en diskussion på sin FB-sida.”

”Men i december 2022 kom regeringsbeslutet att Skavsta i Södermanland år 2023 ersätter Norrköping som beredskapsflygplats. Detta eftersom beredskapsflygplatsen i Linköping ligger bara fyra mil från Norrköping och Skavsta har betydelse för kustbevakningen.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/P4Ap15/hur-kan-norrkoping-ha-rad-med-en-onodig-flygplats