Nyheter

Fredheim Maskin storsatsar på Entreprenad Live 2023 med mässans största monter och 350 ton med maskiner

När Entreprenad Live går av stapeln 7-9 september i Landvetter utanför Göteborg så är det företaget Fredheim Maskin som har mässans största monter, med hela 1000m2 till sitt förfogande.

Hela 10 maskiner finns på plats, och med en totalvikt på 350ton så vågar vi sticka ut hakan och säga att det troligtvis är mässans tyngsta monter också. Två kompletta krosslinor, samt flera nya maskiner gör det obligatoriskt att besöka monter 475 om man arbetar med krossning eller sortering.

– Det bästa av allt är att vi kan leverera omgående på all utrustning som vi visar upp på mässan, berättar Erik Olausson som arbetar som säljare på Fredheim Maskin.

Sju av 10 maskiner drivs av elmotorer

Fredheim Maskin arbetar som de flesta säkert känner till med utrustning från Keestrack, Telestack samt Sandvik Mobiles för krossning och sortering. De ligger dessutom ovanligt långt framme med elektrifiering av sin utrustning, då det är ett smart sätt att arbeta som är bra både för miljön och ekonomin. Av de 10 maskinerna de har med sig, drivs sju elektriskt vilket innebär en mängd fördelar.

– Elmaskiner behöver inte alls lika mycket service och reservdelar som dieselhydrauliska maskiner. I en perfekt värld så hade det gått att köra alla maskinerna på nätström, vilket givetvis är den ultimata konfigurationen, men även med en dieselgenerator som driver en inbyggd elmotor så får du stora fördelar. Det krävs en mindre motor tack vare elmotorns högre verkningsgrad samt du dessutom får bort motorn från allt damm och vibrationer som en inbyggd motor arbetar i. De som är nyfikna på att lära sig mer är varmt välkomna att besöka vår monter. Vår VD Per Olav Fredheim finns på plats, liksom Henrik Svensson som arbetar med support och reservdelar, samt vår resande mekaniker Marcus Johansson och jag själv, säger Erik Olausson.

Två kompletta krosslinor uppställda i montern 

En skiss eller en broschyr har svårt att konkurrera med att kunna se, och framför allt känna på grejerna i verkligheten. Därför har Fredheim Maskin ställt upp två krosslinor i sin monter på Entreprenad Live.

Från Sandvik Mobiles har de tagit med en QJ341 som har en matare på 5m3 och en kross på 1200 x 750mm som även går att backa. Drivkällan är en Cat C9 på 350hk. Den står parad med en QH332HS som är en konkross med intag upp till 185mm. Keestrack presenteras här av käftkrossen B7e, som är en eldriven ”1208” som går över i en Keestrack A6e som är en 15m3 matare som står framför en Keestrack H6SE.

– H6Se är spindel som passar perfekt både till våra käftkrossar och sorteringsverk som det sitter en Sandvik CS440 kross inuti. Det är en lättflyttad maskin med stor kapacitet som drivs helt och hållet på el och den innehåller beprövade komponenter från Keestrack och Sandvik, förklarar Erik Olausson.

Nyheter på mässan

Två lite mindre, men ack så viktiga maskiner att uppmärksamma på mässan är Keestrack K3, samt Keestrack R3e, som båda är ganska nya för den svenska publiken. Den tidigare versionen av Keestrack K3 har varit ett populärt sorteringsverk hos Fredheim Maskin ända sedan de startade samarbetet med Keestrack. Den nya modellen skiljer sig på en mängd punkter från sin föregångare, bland annat genom att den blivit tyngre.

– Maskinen är kraftigare byggd för att hålla ännu bättre och längre och har i samband med det ökat ungefär två ton i vikt. Den har fortfarande väldigt kompakta transportmått så det är absolut inget som kommer att ställa till några problem när det ska flyttas. Etablering och avetablering är faktiskt både snabbare och smidigare i stället på den nya versionen, försäkrar Erik Olausson.

Keestrack R3e är en kompakt och kraftig slagkross avsedd för asfalt, betong, tegel och kalk och är 100 % elektriskt driven. R3e är försedd med sikt, retur, sidoutransportör samt magnet för att separera metaller från massorna man bearbetar. Krossen har fyra slagor och väger 8,5 ton med en rotordiameter på 1100mm. Beroende på material så har den en kapacitet på 60-250ton/h.

– Maskinen är väldigt kompakt i transportutförande och väger 30ton, så den är enkel att flytta och transportera också, lägger Erik Olausson till. I Fredheims monter finns även det imponerande elektriska sorteringsverket K7e med XXL grovband på hela nio meter och en kapacitet på upp till 1200ton/h. Från Telestack finns den minst lika imponerande stackläggaren TCL1031 med en kapacitet på upp till 1000ton/h. Med denna kan du stacka högar på upp till 12-15m med ett material från 0-300mm. För besökare som är intresserade av olika finansieringslösningar så finns det kunnig hjälp att få i montern under hela mässan, avslutar Erik Olausson.