Nyheter

Explosionen i Norrköping berodde på elfordon på laddning

Nu meddelar polisens utredare i att explosionen i Norrköping troligen berodde på ett elfordon som stod på laddning.

– Det troliga scenariot är att det har orsakats av ett elfordon som stått på laddning. Det i sin tur har påverkat gasbehållare som man naturligt kan ha i sitt hem, säger John Andåker, chef vid utredningssektionen till Aftonbladet.

Det var tidigt under söndagsmorgonen som branden bröt ut i flerfamiljshuset i Norrköping. Alla boende i huset och i fastigheterna intill tvingades evakuera. Taket trillade in, husväggarna buktade ut och flera lägenheter totalskadades.

I samband med att man börjat utreda händelsen har man alltså slagit fast att branden verkar ha haft naturliga orsaker.

– Det finns inget som tyder på att någon avsiktligt har orsakat det här. Vi har genomfört en bra bit av utredningsåtgärderna och kommit fram till den slutsatsen, fortsätter John Andåker till Aftonbladet.

Explosionsrisken för elbilsladdare är något som uppmärksammats de senaste åren efter ett antal olyckor:

”Vad säger statistiken?

En vanlig orsak till oro kring elbilars säkerhet är risken för explosioner vid olyckor. Men hur ser verkligheten ut? Enligt statistik från Transportstyrelsen är det mycket sällsynt med bränder och explosioner i elbilar. Mellan 2013 och 2018 inträffade endast ett fåtal bränder i samband med laddning av elbilar.

Siten www.fordbilar.com ger en bakgrund:

Källa::

https://fordbilar.com/kan-elbilar-explodera-fakta-och-myter-om-elbilars-sakerhet

Vad orsakar bränder i elbilar?

En vanlig orsak till bränder i elbilar är överhettning av batteriet. Detta kan inträffa om batteriet inte kyls tillräckligt, vilket kan hända om bilen utsätts för höga temperaturer eller om batteriet överbelastas.

En annan möjlig orsak är kortslutning i batteriet. Detta kan hända om batteriet skadas vid en olycka eller om det finns fel i batteriets konstruktion.

Källa:

https://fordbilar.com/kan-elbilar-explodera-fakta-och-myter-om-elbilars-sakerhet

Hur förebygger man bränder i elbilar?

För att minimera risken för bränder i elbilar är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner för laddning och användning av bilen. Det är också viktigt att se till att batteriet inte överbelastas och att det alltid är tillräckligt kylt.

Vid en olycka är det viktigt att snabbt stänga av bilen och evakuera passagerarna. Om det börjar brinna i bilen är det bäst att snabbt lämna bilen och ta skydd på en säker plats.

Kan elbilar explodera vid laddning?

Det är mycket sällsynt med explosioner vid laddning av elbilar. Men det finns vissa risker som bör tas i beaktning. En risk är överhettning av batteriet om laddaren inte fungerar korrekt eller om batteriet är skadat.

Källa:

https://fordbilar.com/kan-elbilar-explodera-fakta-och-myter-om-elbilars-sakerhet

En annan risk är att laddaren blir överbelastad. Detta kan inträffa om flera elbilar laddas samtidigt på samma plats och laddaren inte klarar av belastningen.

Källa:

https://fordbilar.com/kan-elbilar-explodera-fakta-och-myter-om-elbilars-sakerhet”

Foto: afrndz