Nyheter

Nilar: ”Boverkets nya föreskrifter är inte applicerbara på alla typer av batterier”

Nu håller Boverket på att uppdatera sina föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i händelse av brand i byggnader. När fler batterier och energilager installeras i fastigheter är detta såklart en relevant fråga, i och med att brandrisken ökar med vissa typer av batterier.

I Boverkets remiss gör man ingen skillnad mellan olika tekniker, vilket blir missvisande för konsumenterna. Svenska Nilar, som utvecklar och tillverkar bipolära Nickel-MetallHydrid (NiMH) batterier, använder sig av en teknik som är avsevärt mindre brandfarlig än t.ex. litiumbatterier.

Nilars kommentar:

”Nilar tillstyrker förslaget i stort men vill framföra synpunkter kring befarade konsekvenser som följd av de föreslagna ändringar som berör ny teknik.Boverket riskerar alltså att skapa en onödig rädsla bland hushåll som installerar energilager, även om vissa batterier inte alls ökar risken för snabba och okontrollerade bränder.

Läs Boverkets remiss här: 

https://www.boverket.se/contentassets/752540ea09844c68bb6b905135979760/boverkets-forslag-till-foreskrifter-och-allmanna-rad-om-sakerhet-i-handelse-av-brand-i-byggnader.pdf

Foto: Andreas