Nyheter

Entreprenad Live har öppnat: Elmaskiner – återkommande tema i årets montrar

I dag slog Entreprenad Live upp portarna för årets maskinmässa i Göteborg. Det är premiär för det nya mässområdet vid Landvetter flygplats. En av 250 utställare är Maskinia som bland annat visar Develon DX 20ZE som är en ny 2-tons batteridriven minigrävare. Elmaskiner är ett återkommande tema i årets montrar.

Develon DX 20ZE har tre kraftlägen – ekonomi, standard och power beroende på hur mycket kraft som behövs. Maskinen har minst samma prestanda som motsvarande dieseldrivna maskin.

– Eldriften innebär att motorn har ett direkt drivmoment vilket gör att den aldrig sackar som en dieselmaskin kan göra. Normalt behövs sällan mer kraft än med standardläget. Jag skulle säga att den här maskinen både är lite rappare och starkare än motsvarande dieselmaskin, säger Anders Marklund som är produktansvarig på Maskinia.

Batteriet på drygt 20 KWh är anpassat till hur en maskin av den här storleken används.

– Drifttiden på en laddning är fyra till sex timmar. Då en elmaskin inte har någon tomgång så räcker det normalt till en hel arbetsdag.

Med en snabbladdare kan batteriet laddas upp till 80 procent på 80 minuter. Laddningen sker med en två ampers handske och snabbladdaren klarar variationer i strömstyrka. Det finns även möjlighet till långsamladdning i ett 220-volts vägguttag. Då tar laddningen åtta timmar.

– Batteriet mår bäst av att laddas långsamt. Det bästa är att hålla laddningen mellan 20 och 80 procent. De sista 20 procenten är det som sliter mest på batteriet, avslutar Anders Marklund.

På bilden: Anders Marklund på Maskinia visar Develon nya elektriska minigrävare DX 20ZE på Entreprenad Live som pågår torsdag till fredag i Göteborg.

Foto: Lars-Olof Tandberg