Nyheter

På väg: Team aCentauris innovativa solbil till World Solar Challenge i Australien

Team aCentauris innovativa solbil är på väg till World Solar Challenge i Australien. Den internationella transporttjänstleverantören Gebrüder Weiss använde sin vätgasbil på den första delen av det högteknologiska fordonet den 5 september. Med en heltäckande logistiklösning som omfattar landtransport, sjö- och flygfrakt ser experterna till att fordonet utvecklats av studenterna på ETH Zürich kan vara vid startlinjen i Darwin i tid i oktober.

Katharina Zimmerling, filialchef Air & Sea Zurich är inspirerad av innovationsdrivarna vid ETH Zürich: ”Jag var djupt imponerad av den beslutsamhet som visades av solarteamet i arbetet med att utveckla morgondagens mobilitetslösningar. Den alternativa drivtekniken passar också bra för Gebrüder Weiss. Detta motiverar mig desto mer att se till att aCentauri får en bra start på loppet.

Deltagarna i den unika World Solar Challenge måste tillryggalägga de 3 000 kilometerna över Australiens vildmark, från Darwin till Adelaide, med enbart solenergi. aCentauri är ett av 31 lag i kategorin ”Challenger”.

– Över 8 000 timmar av forskning, utveckling, tillsammans med massor av blod, svett och tårar har gått in i vår solbil, som tänjer på gränserna för vad som för närvarande är tekniskt möjligt och visar hur stor potential det finns hos unga människor. Den dedikerade transportlösningen som utvecklats av Gebrüder Weiss visar våra supporters uppskattning för vårt arbete, säger Aaron Griesser, Drivetrain & Controls, aCentauri.

aCentauri-teamet är särskilt nöjda med att två alternativa drivsystem, med vätgaslastbilen, går samman för att bevisa sitt arbete på den första transportsträckan: hållbar mobilitet är möjlig.

Som en drivkraft för intelligenta transportlösningar hjälper Gebrüder Weiss unga forskare att tillsammans forma framtidens mobilitet. Logistikexperterna visar upp sitt omfattande kunnande och många års erfarenhet, oavsett om det är för att börja i tid på World Solar Challenge, eller för ett Mars- eller rymduppdrag.

Om Gebrüder Weiss

Gebrüder Weiss Holding AG, baserat i Lauterach, Österrike, är en globalt verksam logistikleverantör med cirka 8 400 anställda på 180 företagsägda platser. Under det senaste räkenskapsåret (2022) hade den en årlig försäljning på 3 miljarder euro. Dess portfölj omfattar transport- och logistiklösningar, digitala tjänster och supply chain management. De dubbla styrkorna med digital och fysisk kompetens gör det möjligt för Gebrüder Weiss att reagera snabbt och flexibelt på kundernas behov. Den familjeägda organisationen – med en historia som sträcker sig mer än ett halvt årtusende tillbaka i tiden – har genomfört en mängd olika miljömässiga, ekonomiska och sociala initiativ. Idag anses det också vara en pionjär inom hållbara affärsmetoder.