Nyheter

BMW väljer AWS för nästa generations autonoma fordon

När BMW 2025 lanserar nästa generations produktserie ”Neue Klasse” är Amazon Web Services (AWS) en nyckelpartner för både kommunikation och innovation.

Bolagen berättar mer om samarbetet i ett gemensamt pressmedddelande. BMW kommer att använda AWS-molnet för att vidareutveckla sin existerande Cloud Data Hub och använda AWS tjänsteutbud inom generativ AI, maskininlärning och IoT.

Samarbetet, där chiptillverkaren Qualcomm är en nyckelpartner på hårdvaruopmrådet, ska resultera i nästa generations förarassistanssystem (ADAS – Advanced Driver Assistance Systems).

Redan idag har BMW:s ADAS-system har avancerade mjukvaru- och sensorbaserade funktioner för att bidra till enklare och säkrare körning. Tack vare samarbetet mellan bolagen kommer nästa generations ADAS att bli smidigare och snabbare kunna möta upp kunders behov och önskemål samt ligga till grund för nya tjänster som ytterligare förbättrar körupplevelsen.

Genom att lägga plattformen i AWS-molnet kan BMW öka kapaciteten för att kunna hantera mycket större datamängder – vilket möjliggör snabb och säker utveckling och förbättring av allt mer avancerade funktioner inom autonom körning, som exempelvis automatisk filbytning, adaptiv farthållning och parkeringshjälp.

– Under det kommande årtiondet kommer konsumenters vanor och upplevelse att driva mer förändring i fordonsindustri än vi sett under de senaste 30 åren, säger Dr. Nicolai Martin, SVP Driving Experience på BMW Group.

– Det här är bara början på en ny era av högautomatiserad bilkörning, driven av innovation inom teknik och ingenjörskonst. Genom samarbetet bygger BMW Group och Qualcomm vår nya plattform på AWS skalbara, säkra och pålitliga infrastruktur.

En visionsbil av Neue Klasse-serien presenterades första gången på bilsalongen i München i september 2023. Den nya helt elektriska modellgenerationen beskrivs av BMW Group som den största investeringen i ett nytt modellprogram i företagets historia. Fordonen har också försetts med en nu och avancerad förarmiljö utlovar 25 procent bättre prestanda och 50 procent mindre klimatavtryck än dagens modeller.