Nyheter

MRF: ”Allt fler väljer begagnat på en avvaktande bilmarknad”

Den senaste försäljningsstatistiken för bilhandeln visar att begagnathandeln fortfarande går starkt, där andelen laddbara fordon fortsätter att öka. Nyförsäljningen av personbilar i år har en nästan halverad orderingång jämfört med samma period förra året. En förklaring är den borttagna klimatbonusen som slog till under hösten 2022. Men begagnatmarknaden fortsätter starkt.

I augusti var försäljningen på dessa fordon upp 4% mot samma månad förra året.

– Detta är delvis drivet av den ekonomiska situationen med ökade räntor, säger Klaus Silfvenius, bilhandelansvarig på MRF. Köparna drar sig för att beställa nytt, dela beroende på osäkerheten för när bilen väl kommer då det fortfarande är eftersläpning i leveranser, dels för att det är enkelt och billigare att köpa en begagnad bil.

Bland märken som säljs är det inte stora förändringar, Volvos position som mest sålda bil är ohotad sedan många år tillbaka och de står för ca 18,5% i augusti när vi räknar alla ägarbyten. Volkswagen tvåa med 13,8%. Den största förändringen inom Topp 10 står Kia på en tredje plats för som ökat till en andel på 9,6% i augusti mot 7,4% samma månad för ett år sedan. Därefter följer Toyota, BMW, Mercedes-Benz, Audi, Renault, Skoda och avslutningsvis Ford.

Om man tittar på fördelningen baserat på bränsle så sker en tydlig förskjutning mot laddbara fordon sedan förra året medan rena dieselbilar är de som minskar mest.

Klaus Silfvenius fortsätter med att lyfta fram andra intressanta iakttagelser:

– Det är boende i eget hus som ökar sina köp av bil medan boende i lägenhet minskar. Dessutom ser vi att andelen köp utan finansiering ökar kraftigt medan kreditköp av privatperson minskar kraftigt. Det höga ränteläget spelar säkert en stor roll här.

MRF bevakar och analyserar begagnatmarknaden. Man släpper varje månad rapporter och har viss statistik synlig på hemsidan. För medlemsföretaget finns även MRF Power BI, som erbjuder försäljningsstatistik för begagnade bilar. Här har man möjlighet att göra körningar som visar hur bilmärken utvecklas jämfört med andra, per år eller per månad.